Mainos

Britannia poistaa tullit, jos maa jättää EU:n ilman sopimusta – "Sisältyy myös väärinkäytöksien vaara"

7:08
Huomenta Suomessa käytiin läpi, miten Britannian EU-ero käytännössä etenisi.

Britannia poistaa tuontitullit siinä tapauksessa, että maa jättää EU:n ilman sopimusta, hallitus kertoo. Irlannin rajalla ei aloiteta tullitarkastuksia. Osassa maataloustuotteita tullit säilytetään brittituottajien suojelemiseksi, mutta alennettuina.

Tarkoituksena on estää EU:n alueelta tulevien tuotteiden hinnan nousu ja häiriöt jakeluketjuissa. Toimi on tarkoitettu väliaikaiseksi, ja se on määrä olla voimassa enintään vuoden.

–  Tällä tasapainottavalla toimella autetaan työpaikkojen säilymistä Britanniassa ja vältetään mahdolliset hintapiikit, jotka vaikuttaisivat eniten juuri köyhimpiin kotitalouksiin, perusteli kauppasuhteista vastaava ministeri George Hollingbery.

Naudan-, lampaan-, ja sianlihan sekä siipikarjan kuten myös maitotuotteiden kohdalla tullit useimmiten säilyvät, mutta alennettuina.

Sellaiset autonvalmistajat, jotka ovat riippuvaisia EU:n tuotantoketjuista, eivät myöskään joudu maksamaan EU:sta tuotavista osista lisämaksuja. Sen sijaan tuontiautoihin tullit tulevat.

"Mahdollisuus väärinkäytöksiin"

Uudet sopimukset eivät koskisi sellaisia maita, joiden kanssa Britannialla jo on vapaakauppasopimus. Liki 70 kehittyvää maata, joille on jo aikaisemmin myönnetty erikoisasema Britannian markkinoilla, jää niin ikään sopimuksen ulkopuolelle.

–  Tämä säännös on tarkoitettu vain väliaikaiseksi. Olemme selvillä siitä, että se pitää sisällään haasteita, joihin kuuluu muun muassa valvomaton tavaroiden tulo Britanniaan. Kaikkiin uusiin järjestelmiin sisältyy myös väärinkäytöksien vaara, hallituksen tiedonannossa sanottiin.

Britannian parlamentin on määrä äänestää tänään siitä, jättääkö maa EU:n ilman sopimusta. Äänestyksen ennakoidaan alkavan kello yhdeksän illalla Suomen aikaa. Äänestystä edeltää parlamentin keskustelu.

Parlamentti torjui brexit-sopimuksen tiistaina selvin luvuin. Sopimuksen kaatumista osattiin odottaa sen jälkeen kun kovan linjan konservatiivit ja Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP kertoivat äänestävänsä sitä vastaan. Sopimus kaatui äänin 391–242.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja