Iranissa puhkesi uusia protesteja yliopistoissa ja kurdialueilla

Suomen iranilainen Azzar Sarikhani kertoo, mistä Iranin mielenosoituksissa on kyse 3:08
Katso myös: Suomen iranilainen Azzar Sarikhani kertoo, mistä Iranin mielenosoituksissa on kyse.

Iranissa puhkesi sunnuntaina uusia protesteja yliopistoissa ja enimmäkseen kurdien asuttamilla alueilla maan luoteisosassa.

Protestit alkoivat Iranissa syyskuun puolivälissä, kun 22-vuotias kurdinainen Mahsa Amini kuoli maan siveyspoliisin pidätettyä hänet väärin puetun hijabin vuoksi. Mielenosoituksista on kasvanut suurin haaste maan uskonnolliselle johdolle sitten vuoden 1979 vallankumouksen.

Toisin kuin mielenosoituksissa marraskuussa 2019, tänä vuonna protesteja on ollut eri puolilla maata. Niihin on myös ottanut osaa ihmisiä eri yhteiskuntaluokista.

Norjalainen kansalaisjärjestö Hengaw kertoi turvallisuusjoukkojen avanneen tulen sunnuntaina Marivanin kaupungissa Kurdistanin maakunnassa, jolloin 35 ihmistä haavoittui. Tietoja ei heti ollut mahdollista varmistaa.

Tuoreen mielenosoituksen aiheutti Marivanista kotoisin olleen opiskelijan Nasrin Ghadrin kuolema Teheranissa. Hän kuoli Hengawin mukaan sen jälkeen, kun poliisi oli hakannut häntä päähän.

Iranin viranomaiset eivät ole vielä kommentoineet Ghadrin kuolinsyytä.

Oslossa toimiva ihmisoikeusjärjestö Iran Human Rights (IHR) kertoi, että sunnuntaina teheranilaisessa Sharifin yliopistossa opiskelijat järjestivät istumalakkoja tukeakseen pidätettyjä kollegojaan.

Pohjois-Iranissa Babolin kaupungissa yliopisto-opiskelijat puolestaan poistivat sukupuolet erottavia aitoja, joita oli heidän ruokalassaan, IHR kertoi.

Lue myös:

    Uusimmat