Iranissa jälleen myrkytetty kymmeniä koulutyttöjä, monia viety sairaalaan: "Anteeksiantamattomia rikoksia"

Iranilaistytöt jakavat myrkytyskokemuksiaan: "En voi kävellä" 0:41
Iranilaistytöt jakavat myrkytyskokemuksiaan: "En voi kävellä" (5.3.2023)

Iranissa kymmenet koulutytöt ovat joutuneet taas myrkytyksen uhreiksi useissa kouluissa eri puolilla maata. Asiasta uutisoi paikallinen media.

Mystiset myrkytystapaukset ovat järkyttäneet maassa jo kuukausien ajan. Marraskuun lopulta alkaen monissa, yleensä tytöille tarkoitetuissa kouluissa on tapahtunut yhtäkkisiä myrkytyksiä joko kaasusta tai myrkyllisistä aineista. Joissakin tapauksissa oppilaat ovat pyörtyneet ja joutuneet sairaalaan.

Mediatietojen mukaan tuoreimmissa myrkytyksissä oireina on ollut esimerkiksi ahdistusta, hengitysvaikeuksia ja päänsärkyä. Osa uhreista on viety sairaalaan pahoinvoinnin vuoksi.

Viralliset luvut kertovat, että viime torstaihin mennessä vastaavia myrkytystapauksia oli tullut tietoon yli 5 000 yli 230 koulussa. Tapauksia on ilmennyt suurimmassa osassa Iranin provinsseista.

Maassa on perustettu komitea tutkimaan myrkytyksiä. Raportti tutkinnan tuloksista on komiteaa johtavan kansanedustajan mukaan määrä julkaista parin viikon päästä.

Iranin korkein johtaja, ajatollah Ali Khamenei on kuvaillut myrkytyksiä anteeksiantamattomiksi rikoksiksi ja vaatinut syyllisille kovia rangaistuksia.

Iranissa alkoi viime syksynä protestiliike, joka sai alkunsa viime syyskuussa 22-vuotiaan Mahsa Aminin kuoleman jälkimainingeissa. Amini kuoli siveyspoliisin käsissä sen jälkeen kun hänet oli otettu kiinni "väärin puetun" päähuivin takia.

Lue myös:

    Uusimmat