Irakin turvallisuusarvio selviää huomenna - päätyvätkö irakilaiset pikakäsittelyyn?

Irakin turvallisuusarvio selviää huomenna 2:03

Suomen pakolaisavussa toivotaan, että Irakin turvallisuustilannetta arvioitaisiin samalla tavalla kaikissa Euroopan maissa. Maahanmuuttovirasto ilmoittaa huomenna, aiotaanko Irakin turvallisuusarviota kiristää.

Sisäministeri Petteri Orpo on jo aiemmin ilmoittanut, että tarvetta turvallisuusarvion kiristämiselle on, koska sillä saadaan Suomi muiden Pohjoismaiden kanssa samaan rintamaan.

Valtaosa Suomeen saapuvista turvapaikanhakijoista on irakilaisia. Maahanmuuttovirasto kertoo huomenna, aikooko se kiristää turvallisuusarviotaan. Suomen pakolaisavussa toivotaan, että asiasta löytyisi myös yhteinen eurooppalainen kanta.

– Ennen kaikkea olisi keskeistä, jos olisi hyvä jos Euroopan valtioiden kesken olisi yhtenäisiä turva-arvioita, eikä niinkään lähdettäisi yksittäisinä maina näitä turvallisuusarvioita tekemään asiassa, joka on kaikkien valtioiden yhteinen, sanoo Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen.

Turvallisuusarvion kiristäminen on lähes varmaa, sillä päätöksellä Suomi saataisiin yhteispohjoismaiseen rintamaan.

– Suomen osalta arvioinnissa on eroja suhteessa Ruotsiin ja muutamiin muihin maihin. Toki turvallisuusarviointi on ollut suomessa hyvä. Se pitää suhteuttaa myös siihen ulkoasianministeriön matkustusohjeistukseen niin, että Irak kokonaisuudessa kuuluu niiden valtioiden joukkoon, jotka luetaan turvattomiksi maiksi. Suhteessa siihen se sitten peilautuu, että miten turvalliseksi se toisessa prosessissa voidaan määrittää.

Pakolaisavussa muistutetaan, että Irakissa on erilaisia alueita.

– Koko maata ei voida määrittää turvalliseksi. Alueilla, jotka nyt määriteltäisiin turvalliseksi voi tilanne muuttua nopealla tempolla. On hyvin vaikea arvioida, mitä tapahtuu tilanteen eskaloituessa, sanoo Lehtinen.

Turvallisuusarvion kiristäminen ei kuitenkaan tarkoita automaattista maasta poistamista kaikille irakilaisille turvapaikanhakijoille.

– Kansainväliset sopimukset edellyttävät, että yksittäisiä ja yksilöllisiä käsittelyjä turvapaikanhakijoiden osalta noudatetaan. Ei se yksistään sulje pois sitä, että yksittäisen irakilaisen turvapaikkahakemusta ei käsiteltäisi, kertoo Lehtinen.

Turvallisuusarvion kiristämisen on ennakoitu vähentävän irakilaisten turvapaikanhakijoiden määrää. Tällä hetkellä irakilaisia myös palaa vapaaehtoisesti kotimaahansa jo ennen turvapaikkapäätöksen saamista.

Lue myös:

    Uusimmat