Mainos

Irakilainen turvapaikanhakija: Jos joukossa on Isisin väkeä, ilman muuta siitä kerrotaan

Irakilainen turvapaikanhakija Said Majid ei usko väitteitä siitä, että turvapaikanhakijat pelkäisivät kertoa suomalaisviranomaisille, jos he epäilevät toisen turvapaikanhakijan olleen äärijärjestö Isisin riveissä.

– Olemme lähteneet Irakista karkuun nimenomaan siksi, ettei meidän tarvitsisi olla Isisin kanssa tekemisissä, joten en usko sellaiseen pelkoon. Jos joku epäilee, että joukossa on Isisin väkeä, ilman muuta siitä kerrotaan poliisille. Minä ainakin kerron – ilman pelkoa, sanoo Majid.

Hän pitää hyvänä asiana sitä, että Suomessa pidätettiin kaksi Isis-terroristiksi epäiltyä irakilaista.

– On hyvä, etteivät terroristit luule, että täällä ei jää kiinni. Me karkasimme Irakista, koska halusimme turvallisen elämän. Pidätys kertoo siitä, että Suomen poliisi on luotettava.

"Leikkaamme kielesi"

Syyskuussa Suomeen tullut Majid kertoi ajatuksistaan MTV Uutisille Helsingissä Lauttasaaren kirkossa, jossa turvapaikanhakijat viettivät paikallisten kanssa joulujuhlaa.

– Ennen Suomeen tuloa tein töitä muun muassa toimittajana ja kuvaajana sekä Jordaniassa että Irakissa. Haluan kertoa kaikille siitä mitä olen nähnyt Irakissa.

Majid teki töitä tv-kanavalle, joka ei ollut Irakin hallituksen mieleen.

– Ennen lähtöäni olin kuvaamassa Bagdadissa kadulla. Paikalle tuli siviilipukuisia henkilöitä aseiden kanssa. He ottivat minulta kameran ja filmin pois. Muutama päivä myöhemmin minulle toimitettiin lappu, jossa sanottiin, että minulla on 48 tuntia aikaa lähteä maasta nyt, kun oli paljastunut, että olin Tahrir-kanavalla töissä.

Majid kertoo pelon Irakissa kasvaneen vuosien mittaan. Ensimmäisen kerran hän säikähti kunnolla opiskellessaan yliopistossa Bagdadissa vuonna 2004. Paikalle tuli jälleen siviilipukuisia henkilöitä aseet kädessä.

– Sanoin heille, etteivät he voi noin vain marssia yliopistoon aseet kädessä. He sanoivat minulle, että "jos puhut paljon, leikkaamme kielesi".

Vaimo ja lapset jäivät Irakiin

Majid kertoo, että Irakissa nuorilla on kaksi huonoa vaihtoehtoa: Isis tai hallituksen Isisin vastaiset siviilipukuiset joukot. Hän kertoo, että hallituksen joukoista käytetään nimitystä "militia".

– Sekä Isis että militia sanovat samaa: "Tuletko mukaan? Jos et tule, tapamme sinut", sanoo Majid.

Majid tuli Suomeen yksin, Irakiin jäivät vaimo ja kaksi lasta, joiden hän toivoo tulevan kanssaan Suomeen, jos hän saa turvapaikan.

– Useimmat turvapaikanhakijat ovat miehiä, koska matka Eurooppaan on vaarallinen. Tiesimme vaimoni kanssa molemmat, että saatan kuolla matkalla. Hän on ollut tukenani koko matkan.

Majid tietää, että turvapaikanhakijoista on uutisoitu ikäviä asioita kuten kahakoita vastaanottokeskuksissa sekä epäiltyjä raiskauksia. Vaikka ilmapiiri on usein etenkin sosiaalisessa mediassa vihamielinen, ei Majid ole tuntenut vihamielisyyttä kaduilla kulkiessaan.

– Kerran metrossa joku huusi minulle, mutta se on ainoa kerta, kun olen saanut osakseni vihanpurkauksen, sanoo Espoossa asuva Majid.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.