Irakilaiset pelkäävät palautusta: "Bagdadissa et voi tietää, milloin kuolet"

"Irak on täysin turvaton maa" 2:13

Noin viitisenkymmentä irakilaista turvapaikanhakijaa ilmaisi tänään mielipiteensä ja huolensa Irakin turvallisuudesta sekä Suomen suunnitelmista luoda palautussopimus ja arvioida maan turvallisuusluokitus uudelleen.

Yhteensä yli 300 turvapaikanhakijan allekirjoittamassa vetoomuksessa he pyytävät suojelua suomalaisilta ja Suomen hallitukselta. Vetoomuksessa turvapaikanhakijat toivovat, että viranomaiset perustaisivat päätöksensä maan turvallisuusluokituksessa ihmisoikeusjärjestöjen raportteihin sekä irakilaisten omiin kertomuksiin tapahtumista.

Viesti oli kaikilla yhteinen: Irak ei ole kenellekään turvallinen maa elää. 

Kaksi kuukautta sitten Bagdadista lähtenyt Ali kertoo, että kukaan ei voi asua Irakissa turvallisesti.

– Et voi tietää jos menet ulos kodistasi tai kävelet kadulla, onko siellä pommeja. Et voi tietää milloin kuolet, Ali sanoo. 

Ali kertookin lähteneensä hakemaan muualta turvaa. 

– Me voimme kirjoittaa näitä vetoomuksia ja kertoa tarinoita väkivallasta ja hulluudesta siellä, mutta kukaan joka ei ole siellä itse ollut, ei voi sitä ymmärtää. 

"Vaarallinen mies"

Etunimellään esittäytyvä Mohanned lähti puolestaan sotaa pakoon kotimaastaan Syyriasta. Opettajana toiminut Mohanned kertoo kuinka kukaan ei Irakissa uskonut hänen olevan rauhaa rakastava, tavallinen ihminen. 

– Irakin hallitus sanoi minua vain vaaralliseksi mieheksi. He eivät uskoneet, vaikka näytin olleeni sotaa paossa oleva opettaja.  

– He laittavat kenet tahansa vankilaan. Shiaat, sunnit, kenet tahansa. He näkevät sinut vain vaarallisena henkilönä, joudut vankilaan, Mohanned jatkaa.

Mohanned lähti maasta ennenkuin joutui vankilaan, toisin kuin hänen veljensä, joka on tällä hetkelläkin vankilassa. Nyt Suomessa hän on kiitollinen turvallisesta paikasta olla ja elää. 

– Kyllä ihmiset ovat täällä ystävällisiä. Ihmiset pitävät auttamisesta. Toivoisin, että voisin toimia opettajana täälläkin joskus. 

Myös Ali uskoo, että suurin osa suomalaisista haluaa auttaa hädässä olevia. Hän ymmärtää, suuri tulijoiden määrä hämmentää kaikkialla.

– Jos he tuntevat meidät, he hyväksyvät meidät. Olen tavannut ihmisiä, jotka eivät pidä meistä, mutta kun olen jutellut heidän kanssaan, he sanovat olevansa pahoillaan meidän puolestamme. He pitävät meistä. 

– Mutta en voi sanoa sitä kaikkien puolesta, koska en tunne heistä jokaista, Ali kertoo.

Palautus viimeisin vaihtoehto

Suomi on toistaiseksi jäädyttänyt Irakista ja Somaliasta saapuneiden turvapaikanhakemusten päätöksenteon. Maahanmuuttovirasto kertoo mahdollisista uusista turvallisuusluokituksista viimeistään ensi viikolla. 

Moni maanantaina mielenilmauksessa paikalla ollut ihmetteli miten Suomi voi neuvotella Irakin kanssa palautussopimuksesta samaan aikaan kun Irakin hallitus loukkaa kansalaisiaan maassa. 

Palautus Irakiin olisi monelle viimeisin vaihtoehto. Niin myös Mohannedille.

– En halua mennä takaisin. Mieluummin tapan itseni täällä kuin menen takaisin. Jos menen takaisin Irakiin kuolen varmasti heti, Mohanned sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja