Intiassa jo yhdeksän ihmistä on kuollut lakiuudistusta vastustavissa mielenosoituksissa – poliisi avasi tulen väkijoukkoon

Intiassa poliisi ja mielenosoittajat ovat tänään ottaneet jälleen yhteen muslimivastaiseksi koetun kansalaislakiuudistuksen synnyttämissä levottomuuksissa. Eilen kolme mielenosoittajaa sai surmansa luodeista ja yli viikon kestäneiden mielenosoitusten kuolonuhrien määrä nousi yhdeksään.

Tänään poliisi on muun muassa käyttänyt maan pohjoisosassa sijaitsevassa Lucknow'n kaupungissa pamppuja ja kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan.

Mielenosoittajien vastustama laki nopeuttaa kansalaisuuden saamista Afganistanista, Bangladeshista ja Pakistanista tuleville siirtolaisille, mutta ei muslimeille. Lain on koettu olevan osa pääministeri Narendra Modin hindunationalistista agendaa 200 miljoonan intialaisen muslimin marginalisoimiseksi. Modi on itse kiistänyt olevansa muslimivastainen.

Poliisi avasi tulen parinsadan ihmisen väkijoukkoon

Eilen kymmenet tuhannet ihmiset osoittivat mieltään ympäri maata ja väkivaltaisuuksia puhkesi muun muassa Lucknow’ssa sekä Etelä-Intiassa sijaitsevassa Mangaloressa.

Mangaloressa turvallisuusjoukot avasivat tulen noin 200 ihmisen väkijoukkoon ja kaksi ihmistä sai surmansa. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP:lle poliisin edustaja Qadir Shah, joka lisäsi, että neljä muuta oli sairaalahoidossa ampumahaavojen vuoksi. Ennen ampumista mielenosoittajia vastaan oli käytetty isoja puisia keppejä sekä kyynelkaasua.

Times of Indian mukaan Mangaloressa kuolleet olivat muslimeja.

Kolmas tuoreista uhreista kuoli Lucknow’ssa yhtälailla ampuma-aseesta saamiinsa haavoihin. Poliisi kiisti käyttäneensä ampuma-aseita kaupungissa, jossa on iso muslimivähemmistö. Uhrin isä kuitenkin kertoi Times of Indialle, että hänen poikansa ammuttiin hänen jouduttuaan mielenosoittajien joukkoon olleessaan ruokaostoksilla.

Poliisi on ottanut myös satoja ihmisiä kiinni mielenosoitusten vuoksi. Eilen poliisi muun muassa otti kiinni noin 1 200 mielenosoittajaa heidän uhmattua kokoontumiskieltoa Delhissä, kertoo Times of India.

Satoja ihmisiä estettiin osoittamasta mieltä

Tänään Lucknow’ssa poliisi pysäytti muutaman sata ihmistä heidän ollessaan matkalla suunniteltuun mielenosoitukseen, kertoo paikalla ollut AFP:n toimittaja. Turvallisuusjoukot ovat käyttäneet kaupungissa kyynelkaasua ja pamppuja mielenosoittajia vastaan.

Delhissä ja Bangaloressa poliisit ovat keränneet satoja ihmisiä linja-autoihin, koska he ovat vastustaneet kieltoa julkisista kokoontumisista. Näiden joukossa on AFP:n mukaan ollut myös tunnettu ihmisoikeusaktivisti ja kansainvälisesti arvostettu historioitsija.

Viranomaiset ovat monin paikoin kieltäneet julkiset kokoontumiset ja osassa maata internetin käyttöä on rajoitettu tai estetty kokonaan. Myös ravintoloita ja kauppoja on suljettu. Eilen ainakin kolme matkapuhelinpalveluita tarjoavaa yhtiötä pimensi verkkonsa osista Delhiä.

Huolestuneiden kansalaisten lisäksi lukuisat intialaiset julkisuuden henkilöt ovat ottaneet kantaa lakiuudistukseen. Muun muassa Bollywood-veteraani Shabana Azmi on pyytänyt Times of Indian mukaan sosiaalisessa mediassa kansalaisia osoittamaan laajoin joukoin mieltään lakiuudistusta sekä yhtälailla muslimivastaisena pidettyä maanlaajuista rekisteriä vastaan. NRC-rekisteri on lista ihmisistä, jotka voivat todistaa tulleensa maahan ennen Bangladeshin itsenäistymistä vuonna 1971.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja