Ikääntyvä, innostaako vapaaehtoistyö? Näin voit auttaa

Haluaisitko osallistua avustusjärjestön toimintaan paikallisesti? Avustusjärjestöjen edustajat vinkkaavat, millainen vapaaehtoistyö sopii erityisesti ikääntyvälle.

Kansalaistoiminnan päällikkö Riitta Kauppinen Pelastakaa Lapset Ry:stä kertoo, että mukaan järjestön vapaaehtoistyöhön voi tulla osallistumalla paikallisyhdistyksen toimintaan. 

Järjestössä toimii paljon eläkeikään ehtineitä aktiiveja: heillä on aikaa vaikkapa hallitustyöskentelylle yhdistyksissä. Mikäli se ei kuitenkaan tunnu omalta, voi toimimaan innostua esimerkiksi myyjäisten tai paikallisten varainhankintojen kautta.

Myös Kirkon Ulkomaanavussa on tarjolla monenlaista vapaaehtoistoimintaa.

– Meillä on erilaisia vapaaehtoiskursseja, Naisten Pankki, lipaskeräyksiä ja postitustehtäviä vapaaehtoisille, Kirkon Ulkomaanavun viestintäjohtaja Veera Hämäläinen kertoo.

Pelastakaa Lapset Ry:n paikallisyhdistykset toteuttavat Eväitä elämälle -ohjelmaa, jossa tuetaan vähävaraisten lapsiperheiden harrastamista ja koulunkäyntiä. Ohjelmassa kerätään varoja niitä tarvitseville perheille.

– Kun joku lapsi vaikka tarvitsee koulukirjoja, mutta perheellä ei ole niihin varaa, on perhe hakemuksen kautta meihin yhteydessä. Lähialueet tunteva yhdistysväki käy hakemukset läpi, ja päättää, keitä lähtee avustamaan. Yhdistyksissä tiedetään parhaiten paikallinen tilanne, Kauppinen sanoo.

Omat taidot käyttöön

Kirkon Ulkomaanavulla tärkeä vapaaehtoistyön muoto on Naisten Pankki. Se on vapaaehtoisyhteisö, joka kerää lahjoituksia kehitysmaiden naisten yrittäjyyden ja toimeentulon kehittämiseksi.

– Naisten Pankki on pyörinyt jo yli 7 vuotta. Eri puolella Suomea on yhteensä yli 23 ryhmää, jotka järjestävät omaa toimintaa. Ryhmässä ideoidaan yhdessä ja useimmiten järjestetään erilaisia tapahtumia, Hämäläinen kertoo.

Tapahtumat ovat esimerkiksi myyjäisiä tai kirpputoreja, joihin ihmiset ovat lahjoittaneet ilmaiseksi tuotteita, vaikkapa koruja tai design-esineitä myytäväksi.

– Ryhmässä voi käyttää omaa osaamistaan – jos on vaikka tehnyt markkinointia työkseen työelämässä tai järjestänyt tapahtumia, tai on hyvä logistiikassa.

Apua Naisten Pankki toimittaa 12 eri maahan maailman ympäri.

– Hankkeita meillä on esimerkiksi Myanmarissa, Kongon Tasavallassa, Ugandassa, Liberiassa ja Haitilla. Naisten yrittäjyyttä pyritään kannustamaan, oli työ kioskin tai kanalan pitämistä, tai vaikka ompelua, Hämäläinen kertoo.

Tukihenkilötoimintaan sitoudutaan

Pelastakaa Lapset Ry järjestää tukihenkilötoimintaa, joka on ammattimaisesti tuettua. Tukihenkilöksi voi hakea, ja järjestön työntekijät arvioivat hakijan sopivuuden pestiin.

– Kaikki lähtee lapsen tarpeesta, ja sitten katsotaan millainen aikuinen tukihenkilöksi sopii, Kauppinen sanoo.

Tukihenkilöksi koulutetaan ja toimintaan saa tukea. Paikalliset työntekijät huolehtivat koko ajan, että tukitoiminta sujuu hyvin. Tukihenkilötoimintaan sitoudutaan, joten ennen prosessiin lähtemistä on hyvä arvioida tarkkaan, millainen oma jaksaminen tai terveydentila on.

Ikä ja kokemus valttia

Kauppinen kertoo ikääntyvien vapaaehtoistyöntekijöiden tuoneen toimintaan tärkeitä arvoja: elämänkokemusta ja taitoa. Kokeneet uskaltavat pitää asioista ääntä ja tuntevat paikallisia toimijoita. Kokemusta ja tietoa lasten hyvinvoinnin kehittymisestä on kertynyt jo pitkältä ajalta. Eri sukupolvet tuovat toimintaan rikkautta.

Kauppinen uskoo, että toiminta antaa ikääntyneellekin todella paljon.

– Yhdistystoiminta on mielekästä tekemistä. Sehän on oma porukka, yhteisö, jossa puhalletaan yhteen hiileen. Ne ovat ikäihmiselle itsellekin voimaannuttavia tilanteita. Yhdessä tekeminen on hyvin palkitsevaa!

– Yleensä yli 50-vuotiailla ovat jo lapset lähteneet kotoa, heillä on enemmän vapaa-aikaa, ja he ehtivät lähteä mukaan vapaaehtoistoimintaan, Hämäläinen pohtii.

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat