Mainos

Inkeroinen: PT ei neuvottele vähimmäistyöajasta

Yksityisiä palvelualoja edustava Palvelutyönantajat torjuu alkuunsa SAK:n vaatimukset sopia neljän tunnin vähimmäistyöajasta.

Osa-aikatyössäkin työnantajien ja työntekijöiden tarpeet ovat kohdanneet, koska myös lyhyemmille työajoille on löytynyt tekijöitä, PT:n työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen päättelee.

Kaikkia toimialoja koskeva kaavamainen vähimmäistyöaika ei käy palvelualoille, koska esimerkiksi ravintoloissa ei voida jatkuvasti pitää ruuhka-ajan miehitystä. Päinvastoin vähimmäistyöaika vähentäisi työpaikkoja, huonontaisi palvelua ja lisäisi todennäköisesti myös harmaata taloutta, Inkeroinen ennusti siivousalan messuilla Helsingissä tänään.

Ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n tavoitteena on, että mahdollisessa tuloratkaisussa sovittaisiin vähimmäistyöajasta, kun toistaiseksi siitä on vain keskusjärjestöjen välinen suositus. Nykysopimukseen kirjatun suosituksen mukaan työvuoroluetteloja laadittaessa on vältettävä "epätarkoituksenmukaisen lyhyitä työvuoroja".

SAK:laisen Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtajan Maj-Len Remahlin (sd.) mukaan suosituksen jälkeen on kertynyt sekä hyviä että huonoja esimerkkejä. Jossain on työpaikkakohtaisesti onnistuttu sopimaan viiden tunnin vähimmäistyöajasta vakituisille osa-aikaisille, mutta toisaalta liitto kampeaa parhaillaan ison yrityksen kanssa kolmen tunnin työvuorojen käyttöönottoa vastaan.

Inkeroinen huomautti, ettei lyhyitä työvuoroja teetetä kiusan vuoksi, sillä yritykselle on mm. hallintokulujen vuoksi edullista käyttää samaa työntekijää mahdollisimman paljon. Lisäksi ay-puolella olisi muistettava, että valtaosa uusista työpaikoista syntyy palveluihin. -Ammattiliittojen ei pitäisi käyttää kaikkea tarmoaan arvokkaan työn ja kokonaisen elinkeinosektorin vähättelyyn. Yhteiskunnallista vaikutusvaltaa tulisi käyttää myös palveluyritysten toimintaedellytysten parantamiseen, jotta yrityksiin syntyisi toivottua työtä ja työpaikkoja, hän opasti.

Remahl taas katsoo, että vähimmäistyöajan saaminen kohentaisi yleistä mielikuvaa koko yksityisestä palvelusektorista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.