Ininää kuuluu jo

Vaikka ulkona on vielä ajoittain koleaa, ovesta tai ikkunasta saattaa jo livahtaa sisään jokakesäinen tuttavamme hyttynen.

Hyttysen elämänkaari munasta aikuiseksi on sen verran vaativa, että paljon riippuu säätiloista. Yksi ennusmerkki siitä, että ainakin pääkaupunkiseudulla nitistetään hyttysiä tänä kesänä urakalla, on viime talvi.

– Hyttyskesään vaikuttaa edellisen talven lumimäärä. Mitä enemmän lunta, sitä enemmän hyttysiä, sanoo intendentti Pekka Vilkamaa Helsingin Luonnontioeteellisestä keskusmuseosta.

Lumien sulamisvesiä jää kuoppiin ja monttuihin, missä edelliskesänä alkunsa saaneet ja lumen alla talvehtineet hyttysten munat odottavat vesipeitettä. Sieltä kuoriutuu toukkia, jotka sitten uiskentelevat lätäköissä kunnes kotiloituvat ja lehahtavat lentoon.

– Jos alkukesä on vaikkapa kolea ja parin viikon kuluttua lämpenee, seuraa siitä puolestaan hyttysryöpsähdys. Mikäli kesä on tasaisen viileä, hyttysiä on tasaisesti pitkin kesää.

Suomessa on 40 hyttyslajia. Yksi hyttynen elää kuukauden ja munii kerran vuodessa.

– Se on siinä mielessä "ovela" ja pelaa varman päälle, että edellisvuonna munittuja munia kuoriutuu pitkin kesää , kertoo Vilkamaa.

Mikäli sateita riittää, riittää myös verenimijöitä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat