Mainos

Influenssa vei Pekan eristykseen ja sitten tyhjennettiin jo vettä keuhkoista – "On se kova tauti"

Tämän vuotinen A(H1N1)-virus iskee työikäisiin. Se vei myös 50-vuotiaan Pekan sairaalaan eristykseen.

Pekalla oli hyvää tuuria mukanaan, koska hän itse hakeutui ajoissa, parin kuumepäivän jälkeen terveyskeskukseen – vaikka "lääkärissä ei ole tullut juostua", myönsi Pekka MTV Uutisille.

Pekan sairaalakaverille ei käynyt yhtä hyvin. Hän ei hakeutunut lääkäriin vaan hän oli kovassa kuumeessa kotonaan viikon ilman hoitoa. Lopulta perheenjäsenet toimittivat pyörtyneen miehen sairaalahoitoon.

Pekan mukaan sairaalaan pyörtyneenä tuotu ja eristykseen pantu kaveri totesikin hänelle, että "se oli viimeinen kerta, kun ei tullut otettua rokotetta".

Hyvää tuuria ja huonoja diagnooseja

Kuopiolaisella Pekalla nousi kuume viikko sitten keskiviikkoiltana.

– Minulle tuli tukkoinen olo ja yskitti. Kuumetta oli vähän rapiat 38. Torstaina aamulla kuume laski, mutta nousi taas perjantaiaamuksi. Yön aikana köhä oli pahentunut ja minulle oli tullut kuiva yskä.

– Vaikka lääkärissä ei ole tullut juostua, soitin terveyskeskukseen ja kerroin oireistani. Sieltä minulle sanottiin, että se on vain flunssaa, ja että he eivät voineet tehdä asialle mitään. Olo oli sen verran väsynyt, että vaadin kuitenkin aikaa lääkärille.

Pekan mukaan terveyskeskuslääkäri mittasi kuumeen ja selvitti sormenpäästä happiarvot.

– Se oli sellainen pyykkipojan näköinen ja vähän pinsettiä muistuttava kätevä laite, joka hetkessä mittasi happisaturaation sormenpäästä. Lääkärin "väärän diagnoosin" vuoksi pääsin parempaan hoitoon keskussairaalaan KYS:iin, koska hän epäili, että minulla on keuhkoveritulppa.

Kuopion yliopistollisessa keskussairaalassa Pekalle tehtiin influenssatesti, joka paljasti hänen sairastavan kausi-influenssaa eli A(H1N1) -virusta.

– Röntgenissä minulta otettiin keuhkokuvat ja keuhkoista löytyi noin litra nestettä, kertoo tapahtumien yllättävistä käänteistä vieläkin hämmästynyt Pekka.

Pekka joutui odottamaan osastolla sen aikaa, että hänelle rakennettiin erityskoppi.

Tamiflu teki ihmeitä parissa päivässä

Pekan mukaan hänellä oli mukanaan hyvää tuuria, koska hän hakeutui parissa päivässä kuumeen vuoksi lääkäriin.

– Koska virus oli iskenyt minuun vasta muutama päivä sitten, voitiin minulle aloittaa Tamiflu-lääkitys. Söinkin lääkettä kolme päivää. Se alkoi tehota nopeasti ja oloni helpottui melkein normaaliksi. Käsittääkseni Tamiflu estää viruksen leviämisen ihmisessä, mutta ei tapa sitä, Pekka selvittää.

Pekka kertoo saaneensa sairaalassa lisäksi kuumetta alentavaa lääkettä. Parina päivänä Pekan mukaan kuume kipusi lähemmäksi 40 astetta. 

– Lauantaina neste vedettiin neulalla keuhkoista, mutta lääkärit eivät osanneet varmuudella sanoa, että johtuiko nesteen kertyminen keuhkoihin influenssasta vai jostain muusta. Sen jälkeen hengittäminen helpottui huomattavasti.

1:29

Pekka kotiutui eilen sairaalasta, mutta hänen olonsa on vielä voimaton.

Kotiinpaluu lääkkeiden kera

–  On se kova tauti. Ehkä ensi vuotta pitää ottaa se influenssarokote, pohtii Pekka.

Lääkäriä vuosia kartellut Pekka joutuu nyt kuukauden kuluttua menemään lääkäriin uudelleen. Nyt vuorossa on seurantakäynti keuhkoihin kertyneen nesteen vuoksi.

– Minulla on todettu kohonnutta verenpainetta aiemmin, mutta ei siihen mitään lääkitystä ole ollut. Nyt ne laittoivat samalla tämänkin asian järjestykseen ja sain mukaani verenpainelääkkeet, naurahtaa yhä influenssatoipilaana kotonaan lepäilevä Pekka.

1:49

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.