Influenssa on nuorille vaarallisempi kuin korona, sanoo virusopin professori: "Suomessa ei tiettävästi yhtään lasta ole kuollut koronaan"

Korona kadotti influenssavirukset lähes kokonaan, mutta nyt se voi aiheuttaa ongelmia: ”Sillä voi olla arvaamattomat seuraukset” 2:49

Influenssavirukset aiheuttavat tyypillisesti lapsille ja nuorille vakavamman taudin, kuin koronavirus, sanoo virusopin professori. Iäkkäiden kohdalla tilanne on päinvastainen.

Tuleva influenssakausi voi olla voimakkuudelta arvaamaton, sillä viime vuonna tapauksia todettiin poikkeuksellisen vähän. 

Toistaiseksi influenssatartuntoja on todettu vasta muutamia, eikä influenssakausi ole vielä alkanut.

Turun yliopiston virusopin professorin Ilkka Julkusen mukaan lapsille ja nuorille influenssa aiheuttaa useammin vakavan taudin kuin koronavirus.

– Nämä taudit ovat erilaisia. Meillähän ei ole Suomessa tiettävästi yhtään lasta, joka olisi menehtynyt koronavirusinfektioon. Influenssaan on aiemmin menehtynyt joitakin lapsia ja nuoria, mikä on onneksi harvinaista sekin.

Julkusen mukaan lapsille ja nuorille vaarallisia ovat etenkin uudet virustyypit, jotka aiheuttavat maailmanlaajuisen pandemian. Viimeisin influenssapandemia oli vuoden 2009 sikainfluenssapandemia, jossa myös lapset ja nuoret aikuiset sairastuivat vakavaan tautiin.

Yli 60-vuotiaat puolestaan pitkälti säästyivät vakavalta taudilta, sillä monella heistä oli viime vuosisadalla jyllänneiden epidemioiden jäljiltä jonkin verran suojaa sikainfluenssavirusta vastaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei seuraa influenssaan liittyviä kuolemia koronan tavoin ajantasaisesti, vaan tiedot saadaan Tilastokeskuksen kuolinsyytilastoista. 

Tilastokeskuksen mukaan influessa on vuosina 2000-2018 aiheuttanut noin 25 alle 15-vuotiaan lapsen kuolemaa.

Vuonna 2019 influenssaan kuoli yksi alle 15-vuotias. Vuoden 2020 tiedot julkaistaan tämän vuoden joulukuussa.

THL:n mukaan tähän mennessä koronaan ei ole kuollut yhtään alle 30-vuotiasta. 

– Influenssa on ollut ehkä lapsilla ja nuorilla ja nuorilla aikuisilla tautina kovempi kuin koronavirus. Ikäihmillä taas tilanne on toisinpäin.

Koronan kuolleisuus on arvioitu korkeammaksi kuin influenssan

Kun uusi virus jää kiertämään väestöön, sitä kutsutaan kausi-influenssaksi. Kausi-influenssavirukset aiheuttavat vuosittain arviolta 500-2000 ylimääräistä kuolemaa.

Julkusen mukaan sekä influenssaan että koronaan sairastuneista arviolta 1-2 prosenttia joutuu sairaalahoitoon. Korona on kuitenkin iäkkäille huomattavasti influessaa vaarallisempi, vaikka myös influenssaan kuolleista valtaosa on iäkkäitä.

– Koronaan liittyvä kuolleisuus nousee hyvin jyrkästi iän myötä. Yli 80-vuotiailla tapauskuolleisuus on ollut jopa 10-15 prosenttia, mikä on arviolta kymmenkertainen influessaan verrattuna.

Tapauskuolleisuus kertoo, kuinka suuri osuus todetun tartunnan saaneista kuolee. Osa tartunnoista on kuitenkin oireettomia ja jää toteamatta. Siksi kuolleisuus kaikkien tartunnan saaneiden joukossa on todellisuudessa pienempi ja vaikeasti arvioitavissa.

Kun huomioon otetaan myös toteamatta jääneet tartunnat, Julkusen mukaan koronakuolleisuus koko väestössä vaihtelee arviolta 0,1-0,5 prosentin välillä. 

– Esimerkiksi sikainfluenssapandemiassa kokonaiskuolleisuuden arvioitiin olleen 0,02 prosenttia. Nyt jos arvioimme, että koronavirusinfektiossa se on 0,1-0,5 prosenttia, niin se on moninkertainen influenssakuolleisuuteen nähden. Se selittää sen, miksi koronaan on suhtauduttu hyvin huolestuneesti maailmanlaajuisesti. 

Lue myös:

    Uusimmat