Mainos

Inflaatio vie perheiltä yli tuhat euroa vuodessa

Kiihtynyt inflaatio leikkaa selvästi kuluttajan ostovoimaa tänä ja ensi vuonna. Finanssiryhmä OP-Pohjola arvioi talousennusteessaan, että hintojen nousu tietää 3000 euron lisälaskua nelihenkisen perheen menoihin.

OP-Pohjola ennustaa, että inflaatio kiihtyy tänä vuonna 3,3 prosenttiin. Viime vuonna inflaatio oli 2,5 prosenttia, mutta jo tammikuussa kuluttajahintojen yleinen nousu kiihtyi selvästi.

- Kuluttajien näkökulmasta vahinko on jo tapahtunut, kun tasokorotus kuluttajahintoihin tuli vuoden alussa. Ongelmana on, että hintojen nousu ei selity yhdellä tekijällä, painotti OP-Pohjolan pääekonomisti Timo Lindholm tiedotustilaisuudessa.

Nousussa ovat olleet polttoaineiden, asumisen ja elintarvikkeiden hinnat. Koska useat arjen kannalta välttämättömät tuotteet ovat kallistuneet samanaikaisesti, kuluttajien ostovoimakin leikkautuu jyrkästi.

OP-Pohjolan suuntaa-antavan laskelman mukaan inflaatio lisää nelihenkisen perheen menoja tänä ja ensi vuonna yhteensä 3000 eurolla. Vielä toissa vuonna keskivertoperheen kulutusmenot olivat noin 46000 euroa.

- Kuluttajan kannalta hallituksen ensi vuoden lokakuulle lupaama elintarvikkeiden arvonlisäveron alennus tulee myöhässä. Ei se koko ongelmaa poista, mutta on jonkinlainen lievike.

Pääekonomisti uskoo, että kilpailu pitää huolen siitä, että inflaatio alkaa vähitellen laantua. Vielä ensi vuodelle on odotettavissa 2,5 prosentin inflaatiovauhti.

Työllisyys kohenee yhä

OP-Pohjola leikkasi hieman bruttokansantuotteen kasvuennustettaan. Talouskasvu jää tänä ja ensi vuonna 2,5 prosenttiin, kun viime vuonna kasvuvauhti ylitti vielä selvästi 4 prosenttia.

Talouskasvun hiipumista selittävät paitsi yleinen talouden suhdannevaihtelu myös Yhdysvaltain talousongelmat, jotka heikentävät maailmantaloutta yleisesti. Suomen vienti ei silti romahda, mutta sen kasvu tipahtaa 3 prosenttiin.

- Kasvu on nyt kotimarkkinavetoista. Palvelualalla ollaan vielä optimistisia, teollisuus on epäröivämpi.

Vaikka korkeasuhdanne on jo jäänyt taakse, työllisyyden kohenemisen pitäisi silti jatkua. OP-Pohjola ennustaa, että työttömyysaste painuu ensi vuonna jo 6,1 prosenttiin, kun se nyt on 6,9 prosenttia.

- Eniten työpaikkoja tulee palvelusektorille. Yksittäisistä tehtaansulkemisista huolimatta kokonaiskehitys teollisuudessakin on pysynyt yllättävän vakaana, Lindholm jatkoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.