Inflaatio paisuu Yhdysvalloissa – tässä tilanteessa se voisi vaikuttaa Suomeen

7:35
Katso video: Inflaatio Yhdysvalloissa ja suomalaisten innostus rahastoja sekä osakkeita kohtaan puhuttivat Uutisaamussa!

Inflaation arvioidaan kasvavan Yhdysvalloissa jopa neljään prosenttiin. Välitöntä vaikutusta Suomeen ei ole, elleivät markkinat reagoi tilanteeseen.

Aktian pääekonomisti Lasse Corinin mukaan inflaation taustalla on talouden aukeaminen koronaviruskriisin jälkeen.

– Siinä on selkeästi kysymys enemmänkin siitä, että talous pikkuhiljaa aukeaa. Rajoitusvaiheesta siirtymävaihe kohti normaalia taloustilannetta, toteaa Corin.

– Yksittäisillä toimialoila ollut erittäin merkittäviä hinnannousuja. Varmasti tässä tulevina kuukausina voidaan hyvin nähdä, että tilanne rauhoittuu, hän arvelee Yhdysvaltain tilannetta.

Tästä inflaatio johtuu

Nordean sijoituspalveluista vastaava johtaja Tanja Eronen kertoo, että inflaatio johtuu joko kulutuskäyttäytymisestä tai öljystä. Yhdysvalloissa inflaation arvellaan johtuvan juurikin kulutuksen kasvusta, jolloin sen vaikutus osakemarkkinoihin ei ole niin voimakas.

– Yleensä inflaatio on merkki siitä, että kulutuskysyntä vetää hyvin. Jos se tulee kulutuskysynnästä, se on aina hyvä osakemarkkinoille, sanoo Eronen.

– Toisella puolella on öljy. Se saattaa vaikuttaa toisella tavalla. Jos öljy on hirveän kallista, se saattaa laskea osakemarkkinoita. Koska silloin raaka-aineet ovat kalliita, eikä yrityksille jää niin paljon voittoa.

Keskuspankki ei aio reagoida

Keskuspankki voi reagoida inflaation kasvuun nostamalla korkoja. Yhdysvalloissa tähän ei olla ainakaan vielä ryhdytty.

– Yhdysvaltain keskuspankki FED on hyvin selkeästi ilmoittanut, että he näkevät inflaation hyvin väliaikaisena ilmiönä, eikä heillä ole tarvetta muuttaa heidän korkopolitiikkaa saatikka osto-ohjelmia, Corin arvioi.

Tässä tilanteessa vaikuttaisi Suomeen

Inflaation kasvu Yhdysvalloissa ei suoranaisesti vaikuta Suomeen. Toisaalta inflaatio saattaa kasvaa myös täällä meillä, kun yhteiskunta avautuu enemmän.

– Varmaan jos Suomessa tulee vastaavia tiloja, etteivät yritykset pysty vastaamaan yksityishenkilöiden kulutukseen siihen avautuvaan markkinaan. Suoraan inflaatio ei ui tänne, koska se on kuluttajavetoista ja keskittyy alueisiin, jotka ovat olleet Yhdysvalloissa pinnalla, Eronen sanoo.

Inflaation aiheuttama tilanne saattaisi hetkauttaa markkinoita, jolloin vaikutusta olisi myös osakkeisiin maailmanlaajuisesti.

– Varsinaisesti inflaatio itsessään ei tänne hyppää. Jos kävisi niin, että keskuspankki Yhdysvalloissa joutuu nostamaan korkoa vastoin, mitä he ovat kommunikoineet, niin se vaikuttaa markkinoihin ja ne vaikuttavat ympäri maailmaa, Corin toteaa.

Yllä olevalla videolla keskustellaan suomalaisten innostuksesta osakkeita ja rahastoja kohtaan!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja