Indonesiassa voimakas 7,3 magnitudin maanjäristys – maa järisi myös Australiassa

Indonesian itäisillä saarilla on tapahtunut voimakas, magnitudin 7,3 maanjäristys, joka sai alkunsa noin 10 kilometrin syvyydeltä reilun 160 kilometrin päässä Ternaten kaupungista Pohjois-Molukkien saarilla.

Paikallisen pelastusviranomaisen mukaan maanjäristys pelästytti paikalliset pahanpäiväisesti ja on ajanut saaren asukkaita kaduille, mutta tsunamivaroitusta ei ole annettu. Kuolonuhreista ei ole toistaiseksi raportoitu.

Indonesiassa maanjäristykset ovat tavanomaisia, sillä saaristovaltio sijaitsee Tyynenmeren tulirenkaaksi kutsutulla alueella, jossa mannerlaatat kohtaavat.

Kyseessä on jo toinen huomattavan voimakas maanjäristys sunnuntaina. Aiemmin päivällä maa järisi voimakkuudella 6,6 Australian luoteisrannikolla. Australian viranomaisten mukaan järistys ei aiheuttanut merkittäviä vahinkoja tai loukkaantumisia.

Voimakkuudeltaan yli 6:een yltäneitä maanjäristyksiä on ollut viime päivinä myös Japanissa lähellä Okinawaa sekä Kaliforniassa Ridgecrestin alueella, johon iski jo toinen voimakas maanjäristys reilun viikon sisään.

Etelä-Kaliforniassa sijaitsevalla alueella koettiin 6,4:n järistys viime viikon torstaina ja 7,1:n järistys perjantaina, kertoo Los Angeles Times.

Maanjäristysten voimakkuutta mitataan asteikolla, jossa esimerkiksi magnitudin 6 maanjäristys aiheuttaa kymmenen kertaa suuremman maansiirtymän kuin magnitudin 5 ja vapauttaa 32 kertaa enemmän energiaa.

 

Lue myös:

    Uusimmat