Taiwanissa voimakas maanjäristys: Ainakin seitsemän kuollut ja yli 700 loukkaantunut

Kaaos uutistoimituksessa tallentui videolle Taiwanissa – maassa kovin maanjäristys sitten 90-luvun 0:52
Kerrostalo täysin vinossa ja kaaos uutistoimituksessa – videot näyttävät Taiwanin historiallisen maanjäristyksen tuhot.

Kyseessä on Taiwanin voimakkain maanjäristys 25 vuoteen. Ainakin seitsemän on kuollut järistyksen seurauksena ja yli 700 loukkaantunut, kertoo Reuters Taiwanin hallituksen saamien tietojen perusteella.

Taiwanin itäpuolella on tapahtunut voimakas maanjäristys, kertoo Japanin ilmatieteen laitos. Järistys on lähteestä riippuen ollut voimakkuudeltaan 7,2–7,5. Taipein seismologisen keskuksen mukaan järistys on Taiwanin voimakkain 25 vuoteen.

Taiwanin palolaitoksen mukaan ainakin neljä on kuollut ja yli 700 loukkaantunut järistyksen vuoksi. Ainakin 26 rakennusta on romahtanut.

Japanin ilmatieteen laitos antoi tsunamivaroituksen Japanin eteläisille saarille, mutta veti sen myöhemmin pois.

Varoituksen mukaan järistyksen pelättiin aiheuttaneen jopa kolme metriä korkean tsunamiaallon. Japanin yleisradioyhtiö NHK välitti viranomaisten kehotuksen evakuoitua Japanin eteläisillä saarilla.

Japanilaisen tv-kanavan livelähetyksen perusteella Okinawan alueen satamista aluksia suuntasi satamista merelle suojautuakseen tuhoisilta tsunamiaalloilta.

Myös Taiwanin viranomaiset ovat varoittaneet rannikkoalueilla asuvia, että maanjäristys voi laukaista tsunamin. Niin ikään Filippiinien viranomaiset ovat varoittaneet tsunamista.

Yhdysvaltain geologinen tutkimuslaitos (USGS) kertoo järistyksen keskuksen olleen 18 kilometriä etelään Taiwanin Hualienin kaupungista.

Järistykset yleisiä Taiwanissa ja Japanissa

Uutistoimisto AFP:n toimittajat Taiwanissa ovat kertoneet voimakkaista jälkijäristyksistä. Taiwan sijaitsee maanjäristysherkällä alueella lähellä kahden mannerlaatan yhtymäkohtaa.

Taiwanissa ja Japanissa maanjäristykset ovat yleisiä, mutta voimakkaampienkin järistysten yhteydessä aineelliset vahingot jäävät yleensä vähäisiksi, sillä molemmissa valtioissa on panostettu erityiseen rakennustekniikkaan ja rakennusmääräykset ovat tiukkoja. Lisäksi Japani on kehittänyt tehokkaita väestön varoitusjärjestelmiä.

Japanin voimakkain mitattu maanjäristys on maaliskuulta 2011, jolloin voimakkuudeltaan 9,0 järistys aiheutti myös tsunamin. Tuhossa kuoli tai katosi noin 18 500 ihmistä. Samassa yhteydessä vaurioitui Fukushiman ydinvoimala.

Lue myös:

    Uusimmat