Indonesian ex-diktaattori Suharto kuollut

Indonesiaan on julistettu viikon kestävä suruaika entisen diktaattorin kuoleman johdosta.

Indonesian pitkäaikainen johtaja Suharto on kuollut oltuaan sairaalassa tammikuun alusta lähtien. Lääkäreiden mukaan 86-vuotias entinen diktaattori vaipui koomaan vähän ennen poismenoaan.

Suharto joutui sairaalaan alunperin anemian sekä alhaisen verenpaineen ja lukuisten elinten vajaatoiminnan vuoksi.

Indonesiaan julistettiin viikon kestävä suruaika kuoleman johdosta.

Maailmalla uutinen Suharton kuolemasta on otettu vastaan ristiriitaisin tuntein. Indonesian tärkeä kauppakumppani Yhdysvallat kuvaili Suhartoa historialliseksi hahmoksi, joka sai aikaan huomattavaa taloudellista kehitystä alueella.

Myös Australian pääministeri Kevin Rudd korosti Suharton roolia Indonesian talouden kehittämisessä mutta huomautti, että ihmisoikeuskysymysten kannalta entinen presidentti oli "kiistanalainen hahmo".

Yhdysvaltalaisen Northwesternin yliopiston kansantaloustieteen professori Jeffrey Winters ei ollut yhtä kaunopuheinen.

- Suharto johti Indonesiaa kuin mafiapomo: kaikki kulki hänen kauttaan. Hän romutti parlamentin, laillisuusperiaatteen ja tieteellisen yhteisön, ja muutti poliisin ja armeijan henkilökohtaisiksi välineikseen, Winters kuvaili.

Monet kaipaavat yhä Suharton aikaa

Yli 30 vuotta Indonesiaa hallinnut Suharto piti lukuisista uskonto- ja kieliryhmistä koostuvaa saarivaltiota koossa kovin ottein. Suharton aikana jopa satojatuhansia ihmisiä suljettiin työleireille tai tapettiin.

Tavallisten indonesialaisten suhtautuminen entiseen johtajaansa on edelleen kaksijakoista. Vaikka juuri talousongelmista alkaneet mellakat pakottivat Suharton eroamaan vuonna 1998, monet katsovat elämänsä silti olleen parempaa Suharton aikana.

- Minusta hän toimi hienosti. Talous voi hänen aikanaan paremmin kuin nyt, kertoi 33-vuotias Sntoro.

-Tämä on hyvin surullinen päivä joillekin ihmisille, mutta ehkä myös hyvin onnellinen päivä toisille. Suharto ansaitsee kunnioitusta, mutta hänen perheensä pitäisi joutua vastuuseen talousrikoksistaan, puntaroi puolestaan Wulan Aprilianti.

Suharto itse ei koskaan joutunut oikeuden eteen, vaikka ihmisoikeusloukkausten lisäksi hänen on perheineen arvioitu kavaltaneen valtion rahoja jopa 35 miljardin dollarin arvosta. Entisen johtajan kuoltua monet toivovatkin, että edes Suharton jälkeläiset joutuisivat viimein vastaamaan teoistaan.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat