Mainos

Indonesiaan uusi presidentti lähiviikkoina?

Indonesian korkein lakiasäätävä elin aloitti tänään istuntokautensa, jonka aikana se valitsee maan seuraavaan presidentin ja vahvistaa Itä-Timorin kohtalon. Uusi 700-jäseninen Kansan neuvoa-antava kokous (MPR) aloittaa istuntonsa keskellä tuoreiden levottomuuksien aiheuttamia pelkoja. Ainakin seitsemän ihmistä kuoli viime viikolla, kun poliittiset protestit kääntyivät väkivaltaisiksi.

Kansankokouksen on määrä valita presidentti seuraavien viikkojen kuluessa. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun tarjolla on useampi kuin yksi presidenttiehdokas. Vahvimpana ehdokkaana presidentiksi pidetään populistista Megawati Sukarnoputria, jonka puolue voitti kesäkuiset parlamenttivaalit ja lopetti samalla Golkar-puolueen pitkän valtakauden. Toive presidentti B. J. Habibien uudelleenvalitsemisesta on haihtunut nopeasti. Sitä on vauhdittanut pankkikorruptioskandaali ja Habibien Itä-Timorin kriisin käsittelyyn suunnattu kritiikki.

Koska monet indonesialaiset ovat tyytymättömiä poliittisten uudistusten hitauteen, uusia väkivaltaisia protesteja pelätään laajalti. Opiskelijaryhmät sanovat suunnittelevansa mielenosoitusta Jakartan keskustaan myöhemmin tänään. Kansan neuvoa-antavan kokouksen on määrä myös sinetöidä lopullisesti Itä-Timorin itsenäisyys, jonka puolesta selvä enemmistö itätimorilaisista äänesti kansanäänestyksessä 30. elokuuta.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.