Mainos

Ilves lupaa Virolle vahvempaa roolia Euroopan politiikassa

Ilves oli myös kansan suosikki presidentiksi.

Viron uusi presidentti Toomas Hendrik Ilves lupaa Virolle entistä näkyvämpää roolia Euroopan unionissa.

Viron tulee olla tukevammin Euroopan keskiössä ja sen ideageneraattoreiden joukossa, Ilves sanoi valintansa jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Ilves, 52, on sosiaalidemokraattien europarlamentaarikko ja Viron entinen ulkoministeri. Hän voitti Viron lauantaisen presidentinvaalin lopulta yllättävän selvästi.

Ilves sai valitsijamiesneuvoston äänestyksessä 174 ääntä, kun istuvan presidentin Arnold Rüütelin saalis jäi 162:een. Kahdeksan valitsijamiestä äänesti tyhjää, ja yksi ääni hylättiin.

Kovin niukka ääniero olisi todennäköisesti johtanut vastapuolen protestiin sen vuoksi, että Viron keskusvaalilautakunta torstaina hylkäsi kahden Rüüteliä tukevan valitsijamiehen osallistumisen äänestykseen. Nyt jälkipuheille ei jäänyt tilaa.

Vaalikampanja oli Virossa tällä kertaa poikkeuksellisen repivä. Äänestyksen jälkeenkin tunnelma oli sen verran kireä, että uutistoimisto BNS:n mukaan Rüüteliä tukeneita Keskustan puheenjohtajaa Edgar Savisaarta ja Kansanliiton Villu Reiljania ei näkynyt Ilveksen onnittelijoiden joukossa.

Ilvestä kannattanut pääministeri Andrus Ansip ja sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Ivari Padas sen sijaan sanoivat uskovansa, että Ilveksellä on hyvät mahdollisuudet nousta koko kansaa kokoavaksi presidentiksi.

Suomen presidentti vanha tuttu

Viron presidentistä odotetaan erityisesti mielipidevaikuttajaa ja maan kuvan kirkastajaa ulkomailla. Varsinaista valtaa hänellä ei kovin paljon ole. Ilves aikoo presidenttinä olla "kansalaisten puolustaja", joka tuo valtion lähemmäksi ihmisiä.

Uusi presidentti kommentoi tiedotustilaisuudessa myös Viron suhteita naapurimaihin. Suomen kanssa ei ole ongelmia, mutta aina suhteet voisivat olla paremmatkin, hän sanoi.

- Tunnen Suomen presidentin jo kymmenen vuoden ajalta, olemme perhetuttavat ja hän on käynyt luonamme kylässä. Siinä on hyvä pohja olemassa, Ilves sanoo.

Vastustajat ovat arvostelleet Ilvestä erityisesti Venäjä-suhteiden sivuuttamisesta. Nyt Ilves sanoi, että Viron ja Venäjän suhteiden parantamisen pitää tapahtua Brysselin kautta.

Ilves lisäsi vielä, että vaikka hän aikoo olla aktiivinen ulkopolitiikassa, hän ei voi olla samanlainen tienraivaaja kuin edeltäjänsä Lennart Meri.

Ilves oli myös kansan selvä suosikki Viron presidentiksi. Mielipidekyselyissä häntä kannatti 65-70 prosenttia kaikista virolaisista ja vankka enemmistö erityisesti vironkielisestä väestöstä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.