Mainos

Ilotulitteiden aiheuttamilta silmävammoilta ei vältytty tänäkään vuonna – ainakin yksi leikkaukseen

Uudenvuodenyönä neljä ihmistä sai silmävammoja ilotulitteista, kerrotaan Helsingin yliopistollisesta sairaalasta (Hyks). Yhden hoidossa olevan vamma vaati leikkaushoitoa. Vammautuneista kolme oli katsojia, jotka eivät käyttäneet suojalaseja ja yksi oli tulittaja, jolla oli suojalasit.

Kolme vammautuneista oli 12–17-vuotiaita poikia. Vakavimman vamman saanut oli katsoja, joka sai väärään suuntaan lentäneen ilotulitteen silmäkulmaansa lähietäisyydeltä. Osumasta syntyi silmän ruhjevamma, silmänsisäistä verenvuotoa ja sarveiskalvon lähes lävistävä haava, ja vammautunut silmä jouduttiin leikkaamaan.

Toinen pojista sai ilotulitteen kipinän silmäänsä noin viiden metrin päästä, mistä aiheutui silmän ja silmäluomien lievä palo- ja pintavamma. Kolmas oli itse sytyttänyt ilotulitteen, joka ei lähtenyt ilmaan vaan räjähti. Hän käytti suojalaseja, minkä ansiosta vammat jäivät lieviksi pintavammoiksi.

Ainoa silmävamman saanut aikuinen oli yli 60-vuotias nainen, joka seurasi ilotulitusta ilman suojalaseja. Hän sai taivaalta putoavasta ilotulitteen kappaleesta voimakkaan iskun silmänsä seutuun, mikä aiheutti keskivaikean silmän ja silmäluomien ruhjeen sekä silmänsisäistä verenvuotoa.

4:33

Suojalasit vähentävät vammoja, myös katsojilla

Tampereella hoidettiin kahta raketeista silmävamman saanutta. Kumpikin vammoja saaneista oli ollut sytyttämässä raketteja. Heidän vammansa eivät olleet vakavia. Toisella heistä olivat ripset palaneet ja luomilla oli palovammoja.

– Hän oli sytyttänyt isompaa rakettipanosta eli ei yksittäistä rakettia, kertoo päivystävä silmälääkäri Tia Saren-Koivuniemi. Saren-Koivuniemen mukaan alkoholilla ei ollut osuutta asiaan.

Kuopion, Oulun ja Turun yliopistollisiin keskussairaaloihin ei ollut hakeutunut puoleenpäivään mennessä yhtään silmävammoja ilotulitteista saanutta. 

Vuosi sitten silmävammoja oli vain muutamia. Sitä edellisenä vuonna sairaalahoitoa vaatineita silmävammoja oli 29. Silmävammat tulevat tietoon usein vasta myöhemmin uudenvuodenpäivänä.

Hyksin arvion mukaan silmävammamäärän pienuuteen vaikuttivat todennäköisesti sekä turvallisuuskampanja että Helsingissä järjestetty ilotulitusnäytös, joka luultavasti vähensi tulittamista kotipiirissä.

Hyksin mukaan suojalasien pakollisuus on vuodesta 2011 vähentänyt merkittävästi etenkin tulittajien silmävammoja, mutta katsojat käyttävät suojalaseja vielä liian harvoin.

–  Se, että suojalasit ovat tulleet pakollisiksi, on pikkuhiljaa vähentänyt itse ilotulittajien saamia silmävammoja hyvin voimakkaasti. Se on tietysti vastaavasti suurentanut katsojien osuutta, kertoi Hyksin ylilääkäri Tero Kivelä.

Kivelän mukaan viime vuosien tiedotuksessa on erityisesti keskitytty siihen, että pyritään saamaan kaikille ilotulitusta ulkonakin seuraaville katsojille suojalasit. 

3:16

"Juhlinta on muistuttanut vilkasta viikonloppua"

Uudenvuodenyö on sujunut tavalliseen tapaan, kerrotaan Helsingin, Lounais-Suomen, Itä-Suomen ja Sisä-Suomen poliisien tilannekeskuksista.

Helsingissä uudenvuoden juhlinta oli kahteen mennessä muistuttanut tavallista vilkasta viikonloppua. Lounais-Suomen poliisin mukaan aattoilta oli ennen puolta yötä jopa tavallista rauhallisempi, mutta puolenyön jälkeen tehtäviä on ollut runsaasti.

Poliisia ovat työllistäneet muun muassa pahoinpitelyt, humalaiset ihmiset ja ilotulitteista aiheutuneet häiriöt.

Sisä-Suomen poliisin mukaan partioilla oli iltaviiden ja aamuseitsemän välisenä aikana yhteensä 508 tehtävää. Huomattava osa tehtävistä liittyi sopimattomaan rakettien ampumiseen tai käsittelyyn. Poliisin mukaan kiinniottoja häiriöpäihtymyksen takia oli vuorokauden aikana yhteensä 40.

Hämeen poliisilla oli yövuoron aikana iltaseitsemän ja aamuseitsemän välillä yhteensä 288 tehtävää, joista 151 Päijät-Hämeessä ja 137 Kanta-Hämeessä

Helsingin pelastuslaitoksella on ollut kuluvan vuorokauden aikana 54 pelastustehtävää. Pelastuslaitoksen tiedotteen mukaan suurin osa tehtävistä oli roskalaatikkopaloja, jotka ajoittuivat vilkkaimpaan ilotulitusaikaan. Myös Keski-Suomen pelastuslaitos kertoi useista roskalaatikkopaloista.

Helsingin ensihoidon tehtäviä oli puolestaan 280, mikä on lähes sata vähemmän kuin viime vuonna. Ensihoitotehtäviä oli kuitenkin neljännes enemmän kuin keskimäärin tavallisena viikonloppuna.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella oli aattoiltana ja -yönä yhteensä 77 tehtävää.

3:57

Hätäkeskukseen vuodenvaihteen jälkeen yli 3 000 soittoa

Hätäkeskuslaitos kertoo Twitterissä vastaanottaneensa yöllä kahdentoista ja kahden välillä yhteensä lähes 1  620 hätäpuhelua. Kolmen ja viiden välillä aamuyöllä hätäkeskukseen soitettiin reilut 1  400 puhelua. Häiriökäyttäytymisestä ilmoitettiin hätäkeskukseen kahdentoista ja viiden välillä yhteensä lähes 400 kertaa.

Eilen hätäkeskus vastaanotti yhteensä 3  250 hätäpuhelua kello kuuden ja puolen yön välillä. Häiriökäyttäytymisilmoituksia tuona aikana tuli 517 kappaletta ja väkivaltaan liittyvä ilmoituksia 107 kappaletta.

1:44

Helsingin Kansalaistorilla jopa 85 000 ihmistä

Helsingin Kansalaistorille kerääntyi hieman ennen puoltayötä jopa 85  000 ihmistä juhlimaan uuttavuotta, kertoo tapahtuman järjestäjä. Helsingin poliisin arvion mukaan Kansalaistorille kerääntyi noin 70  000 ihmistä.

Kansalaistorilla esiintyi tunnettuja artisteja ja juhlinta huipentui ilotulituksiin.

Lounais-Suomen poliisi puolestaan tviittasi, että Turussa Aurajokivarressa ilotulista oli seuraamassa noin 20  000 ihmistä. Poliisin mukaan suuria ongelmia ei Aurajokivarressa ollut.

Oulun poliisin mukaan Oulun keskustassa oli runsaasti juhlakansaa aina aamun pikkutunneille asti.  


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.