Mainos

Ilotulitekauppa käy

Ilotulitteiden myynti on alkanut. Turvatekniikan keskus varoittaa vaanivista silmävammoista.

-Vilkkaimmat tänään alkaneen ilotulitekaupan päivät ovat ensi maanantai ja tiistai. Ensimmäisinä päivinä myydään lähinnä papatteja pienemmille pojille, kertoo ilotulitekauppias Juhani Holmi Klaukkalasta.

Ilotulitemyyjillä on sunnuntai mukaan lukien viisi päivää aikaa kaupata tuotteensa, koska rakettien myyntiaika päättyy uudenvuodenaattona eli tiistaina.

Suomessa myydään vuosittain pari miljoonaa ilotulitetta. Myynnissä ja käytössä saa olla vain Turvatekniikan keskuksen (Tukes) hyväksymiä tuotenimikkeitä, joita on nykyään noin 900. Varsinaisia ilotulitteita ei saa myydä eikä luovuttaa alle 18-vuotiaiden käyttöön. Kuitenkin noin kolmannes ilotuliteonnettiomuuksista sattuu alaikäisille. Viime vuosikymmenen puolivälissä ilotulitteiden myynti rajoitettiin vuodenvaihdetta edeltäviin päiviin.

Tukes kehottaa ilotulitteiden ampujia varovaisuuteen. Suojalaseja olisi syytä käyttää niin tulitteen ampujien kuin lähellä olevien katselijoidenkin. Viime vuodenvaihteessa ilotulitteet aiheuttivat yli 30 sairaalahoitoa vaatinutta silmävammaa, jotka kaikki olisi vältetty suojalaseilla.

Tukesin Muistilista ilotulitteiden käyttäjille:
-Käytä vain hyväksyttyjä Suomessa myytäviä tuotteita.
-Lue tarkoin käyttöohjeet ja noudata niitä.
-Käytä suojalaseja ja sytytyspuikkoa.
-Käytä sopivaa tukea tai telinettä rakettien ampumiseen.
-Ammu ilotulitteet aukealta paikalta ja vaarattomaan suuntaan.
-Ei ilotulitteita alaikäisille eikä päihtyneille.
-Siivoa roskat ilotulituksen jälkeen.

Padat hittituotteita


Holmin mukaan tämän uudenvuoden hittituotteita ovat erilaiset padat
-Padat paukkuvat puolesta minuutista noin minuuttiin ja soihdun korkeus voi olla jopa neljäkymmentä metriä, Holmi selvittää värikkäiden patojen suosiota. Näyttävimpien patojen hinta vaihtelee 10 eurosta 20:een, kun kaikkein suurimmista raketeista joutuu pulittamaan yli 25 euroa kappaleelta. Halvimmat padat ja rakettisarjat maksavat vain muutaman euron.
-Keskimäärin asiakas käyttää raketteihin runsaat parikymmentä euroa. Erittäin harvat ostavat yli sadalla eurolla, Holmi sanoo.

Ammuskeluaika rajattu

Kanssaihmisiä saa kiusata tai ilahduttaa raketeilla ja muilla ilotulitteilla aattoiltana kello 18:sta seuraavaan aamuun kello 6:een, ellei kunnan järjestyssäännöissä tai määräyksissä ole muita rajoituksia.

Suurin osa ilotulitteista tulee Suomeen Kiinasta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.