Mainos

Iloniemi: Venäjän mielenkiinto on nyt idän kaupassa

Venäjän mielenkiinto näyttää kääntyneen kohti itää, kun se vielä muutamia vuosia sitten haki yhteistyökumppaneita lännestä.

Venäjä pyrkiikin korvaamaan menetettyjä läntisiä markkinayhteyksiä uusilla yhteyksillä Aasiaan. Näin arvioi ministeri Jaakko Iloniemi.

Iloniemen mukaan Venäjä on kohdistanut katseensa etenkin Kiinaan.

– Venäjällä ja Kiinalla on suuria yhteisiä suunnitelmia, ennen kaikkea energiatalouden alalla. On jättiläismäisiä kaasuputkihankkeita ja kulkuyhteyssuunnitelmia, Iloniemi sanoo.

Venäjän suunnanmuutoksen takana ovat ennen kaikkea Euroopan unionin pakotepäätökset. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) valtiosihteeri Paula Lehtomäki sanoo, että Venäjän markkinoista on tullut nyt entistä vaikeammin tavoitettavat. Suomen idänkauppaa kurjistaa myös Venäjän hidastunut talouskasvu.

– Rakennamme itämarkkinoita poikkeuksellisen vaativissa olosuhteissa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että itämarkkinoista olisi nyt varaa luopua, hän sanoo.

"Suomen varmistettava paikkansa"

Lehtomäen mukaan Suomen onkin nyt varmistettava paikkansa venäläisillä markkinoilla, tai muuten muut maat ottavat sen.

– Taloudellisissa suhteissa katseiden pitää olla kvartaalia pidemmällä ajanjaksolla, hän sanoo.

Lehtomäen mukaan kasvun ja menestyksen eteen pitää tehdä sinnikkäästi töitä, ja valtiovallan on oltava siinä mukana.

– Vaikeuksien edessä ei pidä luovuttaa. Yhteistyön pitää jatkua kaikilla niillä sektoreilla, joilla se vain on mahdollista, hän sanoo.

Iloniemi on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa Venäjällä on edelleen yksittäisten yritysten kannalta hyviä mahdollisuuksia, eikä Venäjän taloudellinen tilanne ole niin huono kuin usein luullaan.

– Vaikka Venäjän taloudellinen tilanne ei ole valoisa, Venäjä ottaa edelleen vastaan ulkomaisia suoria sijoituksia. Poliittiset riskit ovat toki kasvaneet, Iloniemi kertoo.

Iloniemi ja Lehtomäki puhuivat Venäjän taloudellisesta tilanteesta Savonlinnassa järjestetyssä Saimaa Summit -talousfoorumissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.