Ilmestyikö talvi kesän keskelle?

Valkoinen nukka peittää niin tienpenkereet, polut kuin jopa autot. Kuulostaako tutulta?

Kyseessä on poppeli-puun siemenvilla.

– Poppelien haituvasiemeniä on nyt liikkeellä eri puolilla kaupunkia. Poppelit levittävät siemenvillaansa aina kesäisin ja se kestää muutaman viikon, kertoo puistotyönjohtaja Mari Kaunismaa Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Starasta.

Stara vastaa esimerkiksi Helsingin puistoalueista ja kunnossapidosta. Poppelien valkoinen nukka onkin tuttu asia.

– Kyllä meille aina tulee soittoja, että mitä se valkoinen nukka pitkin nurmikkoja on. Ei tosin usein. Enemmän esimerkiksi tänä kesänä ovat ihmetyttäneet tuomenkehrääjäkoin tekoset lehtipuissa, Kaunismaa toteaa.

Kaunismaan mukaan tuomenkehrääjäkoit ovat vallanneet Helsingissä useamman puun itselleen. Tällöin puu on seitin peitossa useita viikkoja.

– Koin seitit huolestuttavat kaupunkilaisia. Kysytään mitä se on, ja kuoleeko puu siihen. Tuomenkehrääjäkoin toukat elävät siellä seitin suojassa ja syövät lehdet pois. Sitten ne koteloituvat ja kuoriuduttuaan lähtevät puusta. Puu toipuu tästä yleensä ja tekee jo saman kesän aikana uudet lehdet.

Aavepuut ovat siis useammin yhteydenottojen aiheena kuin poppelipuiden nukka. Kaunismaan mukaan poppeleiden siemenvillaa ei yleensä edes siirretä, vaikka sitä kertyisi kasoiksi asti.

– Toki, jos meillä on korkeanhoitoluokan puistoalue, missä ei saisi muutenkaan mitään roskia, niin olemme joskus puhaltaneet suuremmat nukkakasat pois. Tuuli kyllä yleensä kuljettaa poppeleiden siemenvillat pois.

Kaunismaan mukaan vastaava ilmiö on esimerkiksi voikukan kukinta.

Poppeli on haavansukuinen pajupuu. Suomessa poppelilajikkeita on esimerkiksi hopeapoppeli ja palsamipoppeli.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat