Ilmatieteen laitos: Koulujen kesäloman nykyinen ajankohta säätilastojen mukaan ihanteellinen

Ilmatieteen laitoksen pitkän ajan säätilastojen mukaan kesäisimmät päivät osuvat keskimäärin koululaisten nykyiseen kesäloma-aikaan, vaikka tänä vuonna kesän pisin hellejakso onkin juuri koululaisten kouluun lähdön tienoilla.

Keskusteluun nousee aika ajoin koululaisten kesäloman ajoitus ja loman mahdollinen siirto myöhäisempään ajankohtaan. Ilmatieteen laitoksen mukaan kesälomien ajankohta on kuitenkin nykyisellään ihanteellinen, jos asiaa arvioidaan vain sääolojen perusteella.

Pitkän ajan tilastojen perusteella eniten kauniita kesäpäiviä on heinäkuussa, mutta eivät kesäkuun loppu ja elokuun alkukaan ole loman kannalta huonoja. Elokuun loppua kohti mentäessä kesäiset päivät kuitenkin harvinaistuvat nopeasti. Tilastoja tarkasteltiin muutamilla paikkakunnilla maan eri osissa.

– Meteorologisessa mielessä tällä hetkellä käytössä oleva koulujen loma-aika on ihanteellinen, jos kriteerinä pidetään kesäisten päivien määrää. Esimerkiksi Vantaalla eniten kauniita kesäpäiviä osuu lomaan, jos se pidetään 3. kesäkuuta ja 16. elokuuta välisenä aikana, kiteyttää Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen.

Jyväskylässä ja Sodankylässä ilmasto on hieman mantereisempi ja kesä on hehkeimmillään aavistuksen verran aiemmin: sään suhteen paras lomajakso on kuitenkin pohjoisempanakin vain kaksi päivää varhaisempi kuin Vantaalla.

– Jos kesäloma alkaisi vasta juhannuksen alla 19. kesäkuuta ja kouluun palattaisiin syyskuun ensimmäisenä, muutos olisi jo tuntuvampi: kauniista lomapäivistä menetettäisiin 5-10 prosenttia, Jokinen tiivistää.

Vuodet eivät kuitenkaan ole samanlaisia, joten mukaan mahtuu myös kesiä, jolloin kauniit kesäpäivät eivät osu tilastojen mukaan parhaisiin ajankohtiin. Näin on tapahtunut tänä kesänä.

Miten "hyvä lomapäivä" määritellään?

Ihmisten käsitys siitä, millainen lomapäivä on sään puolesta "hyvä" tai "huono", vaihtelee yksilöllisten tekijöiden, töiden ja harrastusten mukaan. Ilmatieteen laitoksen tutkimuksessa hyvänä lomapäivänä pidettiin sellaista päivää, jolloin päivän ylin lämpötila on vähintään 20 astetta, aurinko paistaa ainakin kuusi tuntia ja sademäärä jää alle yhden millimetrin. Kaikkien näiden ehtojen tuli siis täyttyä, jotta kyseinen päivä luokiteltiin tutkimuksessa "hyväksi" kesäpäiväksi. Tällä tavoin määriteltyjen "hyvien" lomapäivien esiintymistodennäköisyyttä kesän aikana selvitettiin vuonna 2004 tehdyssä tutkimuksessa kolmella eri havaintoasemalla, jotka sijaitsivat Vantaalla, Jyväskylässä ja Sodankylässä. Tutkimuksen pohjana olivat vuosien 1961–2003 havainnot.

– Vaikka aineisto on vuosilta 1961–2003, eivät viimeiset 11 vuotta muuta tilannetta käytännössä lainkaan. Yksittäiset kesät voivat tämän kesän tapaan poiketa parhaasta ajankohdasta, mutta pitkässä juoksussa koululaisten kesälomat ovat säätilastojen perusteella juuri oikeaan aikaan, arvioi Pauli Jokinen.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.

Uusimmat