Ilmatieteen laitokselta varoitus erittäin huonosta ajokelistä

Suomen suosituimmat meteorologit esittelevät päivän tarkimman sääennusteen! 2:20
Meteorologi Liisa Rintaniemi lupaa paikoin jopa massiivista lumisadetta viikonlopun ajalle. Videolla on mukana kartta uusien sateiden lumikertymästä koko Suomessa.

Lumisateet, pöllyävä lumi ja kuuraiset tiet pitävät ajokelin erittäin huonona maan keskiosissa, varoittaa Ilmatieteen laitos.

Erittäin huonon ajokelin varoitus on voimassa lauantai-illasta maanantain vastaiseen yöhön asti Keski- ja Etelä-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla, Satakunnassa, Keski-Suomessa sekä Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa. Lappia lukuun ottamatta muissa maakunnissa ajokeli on vastaavana aikana huono.

Päivystävä meteorologi Hannu Valta kertoo, että Suomen yllä olevan matalapaineen aiheuttamat lumisateet painottuvat maan keskiosiin, jossa voi lauantai-illan ja sunnuntain aikana sadella kymmenen senttiä lunta. Lumisateet ovat hänen mukaansa mahdollisia myös maan etelä- ja länsiosissa. Kaikkein vähiten lunta sataa hänen ennusteensa mukaan kaakonkulmassa.

Päivälämpötilat ovat sunnuntaina etelä- ja keskiosissa enimmäkseen 5–12 astetta pakkasta, kun taas pohjoisosissa pakkanen voi kiristyä 30 asteeseen.

"Lähestytään jopa arktista ilmamassaa"

Päivystävän meteorologin Vallan mukaan matalapaine väistyy maan etelä- ja keskiosista alkuviikkoon mennessä kohti pohjoista, jossa pakkanen alkaa sen vuoksi lauhtua. Samalla Baltian yllä kulkee hänen mukaansa toinen matalapainealue, joka jättää pohjoispuolelleen korkeapaineen vyöhykkeen. Korkeapaine voi tulla Etelä-Suomen ylle, ja tämä toteutuessaan tekisi säästä poutaista. Samalla se kiristäisi pakkasia etelässä niin, että mittari voi laskea kahdenkymmenen asteen alapuolelle. Lisäksi maan päälle kertynyt lumikerros eristää hänen mukaansa maan säteilemää lämpöä.

–  On niin kylmä ilmamassa nyt tässä Suomen päällä. Lähestytään jopa arktista ilmamassaa, sanoo Valta.

Valta arvioi, että ensi viikosta tulee keskimääräistä kylmempi.

Katso pysäyttävä tilanne ketjukolarista Tallinnassa – autoilijoita muistutetaan varovaisuudesta 0:36
Pysäyttävä tilanne ketjukolarista: Viron Liikenteen seurantakeskus julkaisi onnettomuusvideon muistuttaakseen autoilijoita varovaisuudesta talvikeleillä

Lue myös:

    Uusimmat