Ilmastonmuutos tuo työpaikkoja

Ilmastonmuutos voi tuoda Suomeen kymmeniätuhansia työpaikkoja, arvioi työministeri.

Työministeriö on ryhtynyt selvittämään ilmastonmuutoksen työpaikkavaikutuksia Suomessa.

Työministeri Tarja Cronbergin (vihr.) mukaan työllisyysvaikutukset ovat jääneet kokonaan ilmastonmuutoksen uhkakuvien varjoon. Ministeri arvioi MTV3:n uutisille, että ilmastonmuutokseen liittyvän teknologian kehittäminen voi tuoda Suomeen jopa kymmeniätuhansia uusia työpaikkoja.

Ilmastonmuutoksen uudet työpaikat syntyvät pääosin metsähakkeen ja muun uusiutuvan energian tuotannossa, mutta kukaan ei tiedä paljonko niitä oikeasti voisi tulla. Työministerin mielestä myönteisiin vaikutuksiin ei uskota Suomessa riittävästi.

- Ilmastonmuutos on nähty yksiselitteisesti uhkana. Siihen panostaminen on nähty vaikeana - mitä tehdään ja tekevätkö kaikki samanaikaisesti, mutta ne jotka tekevät asiat ennen ovat myös edelläkävijöitä.

Metsäsektorille bioenergian kasvun on arvioitu tuovan yli 7 000 uutta työpaikkaa laitteiden suunnitteluun ja valmistukseen.

Hallituksen visioima tuulivoiman käytön kaksikymmentäkertaistaminen toisi työministerin mukaan vielä selvästi enemmän, parhaimmillaan noin 20 000 uutta työpaikkaa.

Uusi elinkeinoministeriö yrittää nyt selvittää ovatko toiveet realistisia ja miten niiden toteutumista pitäisi edistää.

- Eri arviot vaihtelevat ja nyt sitten yritämme koota niitä yhteen ja katsoa mitkä olisivat näiden vaihtoehtojen kokonaisvaikutukset, Cronberg kertoo MTV3:n uutisille.

Ilmastonmuutoksen työllisyysvaikutuksia aiotaan selvittää lisäksi esimerkiksi maataloudessa ja rakentamisessa.

(MTV3)

Lisää aiheesta huomisaamun Huomenta Suomessa, missä vieraana on ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Lue myös:

    Uusimmat