Ilmastonmuutoksesta tuli turistihoukutin Grönlannissa

Grönlannin sulavat jäätiköt ovat alkaneet kiinnostaa turisteja. Turismista on tulossa Grönlannille tärkeä elinkeino. Ilmaston lämpenemisen vaikutukset näkyvät saarella jo selvästi.

Sulavat jäätiköt ja kelluvat jäävuoret houkuttelevat turisteja. Monet haluavat nähdä omin silmin, miten ilmastonmuutos vaikuttaa Grönlannissa.

– Grönlanti on viime vuosina saanut huomiota ilmastonmuutoksen takia. Se luultavasti tarkoittaa, että tänne tulee lisää turisteja. Ilmastonmuutoksen alkulähde on täällä Grönlannissa. Täällä voi omin silmin nähdä, mitä on tapahtumassa, arvelee hotelli Arcticin johtaja Erik Bjerregaard.

Turismin merkitys kasvaa

Tähän asti Grönlanti on houkutellut lähes 70 000 turistia vuodessa, mutta nyt määrän uskotaan kasvavan.

– Täällä on uskomattoman kaunista. Tämä on uskomaton sekoitus jylhää maastoa ja lähes barokkimaista jäävuorimaisemaa. Se on lähes käsittämätön yhdistelmä, kehuu itävaltalaisturisti Michael Satke.

– Maisema on fantastinen. Tällaista tuskin on missään muualla maailmassa, arvelee Jerseyn saarelta kotoisin oleva turisti Alex Blampied.

Kalastus on edelleen Grönlannin merkittävin elinkeino, mutta turismin merkitys kasvaa.

– Turismi on tärkeää. Sitä ei voi kiistää. Turismi on Grönlannin toiseksi suurin vientiala, huomauttaa Visit Greenlandin johtaja Salik Hard.

Taiteilijat kuvaavat muutosta

Myös grönlantilaiset taiteilijat hakevat inspiraatiota ilmastonmuutoksesta.

– Syy siihen, että otan kantaa ilmastonmuutokseen taiteessani, on se, että haluan saada ihmiset ajattelemaan ja ehkä kysymään, mitä tapahtuu ympäristössä ja maailmassa, kuvailee taiteilija Miki Jacobsen.

– Meillä ei enää ole kiinteää jääpeitettä ja talvisin sataa paljon enemmän lunta kuin aiemmin. Kesistä on tullut todella lämpimiä, kertoo Taiteilija Mia Lindenhann.

Viime vuosina Grönlannin jäätiköiden sulaminen on kiihtynyt.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja