Hyvästit alppien lumimatkoille? Hiihtokeskukset kriisissä lämpöaallon vietyä hanget – ilmastomuutos uhkaa jatkoa

Keski-Euroopan lämpöaalto sulatti Alppien lumet – kirjeenvaihtaja raportoi 7:12
Katso videolta, miten ruoho viheriöi ja kukat hehkuvat alppimaisemissa.

Keski-Euroopan lämpöaalto on vienyt lumet lähes kokonaan alppirinteistä.

Alpeilla olisi normaalivuonna hiihtosesonki jo täydessä vauhdissa, mutta Keski-Euroopan ylle seisahtunut lämpöaalto on sulattanut lumet. Vain Alppien korkeimmilla rinteillä hiihtäminen onnistuu.

Ilmastonmuutoksen takia lämpöaallon kaltaisten ilmiöiden todennäköisyys tulee meteorologien mukaan kasvamaan. Se olisi alppikohteille katastrofaalista.

– Parin viikon ajan niin luonto kuin ihmiset ovat saaneet totutella liki kahdenkymmenen asteen kevätkeleihin Keski-Euroopassa. Kahden koronatalven jälkeen tilanne on katastrofaalinen myös alueen matkailulle ja hiihtorinteille, useimmat hiihtokeskukset ovatkin toistaiseksi sulkeneet osan tai kaikki rinteensä. Myös seuraavat kaksi viikkoa lämpötilat pysyttelevät niin Alppien pohjois- kuin eteläpuolella kymmenen asteen tuntumassa, kertoo MTV:n Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola.

"Vain kaksi kertaa kausi on käynnistynyt tällä tavoin"

Alalla ollaan huolissaan, ja osa kausityöntekijöistä uhkaa jäädä palkatta, jos lunta ja sitä myötä turisteja ei saada.

– On selvää, että olemme todella huolissamme, mutta tilanne on tänä vuonna hyvin poikkeuksellinen. Olen työskennellyt 30 vuotta hiihtohissien kanssa ja vain kaksi kertaa kausi on käynnistynyt tällä tavoin, kertoo Tele-Laysin-hiihtokeskuksen toimitusjohtaja Armon Cantieni.

Meteorologien mukaan ilmastonmuutoksen myötä  sääilmiöiden vaihtelut voimistuvat ja tulevat myös säännönmukaisemmiksi.

– On todella silmiinpistävää mitä nyt näemme eri puolilla Eurooppaa, ja se näyttää haavoittuvuutemme jopa täällä melko varakkaassa osassa maailmaa, kertoo professori Peter Stott Exeterin yliopistosta.

Lue myös:

    Uusimmat