Ilmastokokous alkoi Bonnissa – jääpeite sulaa ennätystahtia, päästövähennyksillä on jo kiire

YK:n ilmastokokous yrittää sopia päästövähennysten yksityiskohdista 2:08

YK:n ilmastokokous on alkanut tänään Saksan Bonnissa. Suomi aikoo ottaa kokouksessa esille muun muassa mustan hiilen päästöt, jotka lämmittävät arktista aluetta.

Tänä vuonna arktisten alueiden jääpeite on sulanut ennätystahtia. Yksi syy tähän on musta hiili eli nokipäästöt. Peräti viidesosa pohjoisen alueen lämpenemisestä aiheutuu mustasta hiilestä.

– Se korostuu vaaleiden lumipintojen takia arktisella alueella, koska se mustana aineena ottaa takaisin heijastuvaa säteilyä itseensä. Lisäksi kun se on laskeutunut lumipinnoille, se kiihdyttää lumen sulamista, selittää Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Kaarle Kupiainen.

Yli puolet mustasta hiilestä peräisin Aasiasta

Musta hiili on yksi niistä asioista, joita Suomi nostaa esiin Bonnin ilmastokokouksessa. Suomi on parhaillaan Arktisen neuvoston puheenjohtajamaa ja myös presidentti Niinistö on ahkerasti muistuttanut mustan hiilen vähentämisen tärkeydestä.

Yli puolet mustasta hiilestä kulkeutuu arktisille alueille ilmavirtojen mukana Aasiasta. Se on peräisin liikenteestä, soihduttamisesta, puun poltosta ja teollisuudesta. Nokipäästöjen vähentäminen vaatisi toimia niin Aasiassa kuin arktisen alueen maissakin.

– Musta hiili syntyy epätäydellisestä palamisesta. Näin ollen palamisen tehostaminen on se tapa vähentää päästöjä tai sitten sen poistaminen savukaasuista, sanoo Kupiainen.

"Hiilidioksidipitoisuus nousee yllättävän nopeasti"

Bonnin ilmastokokouksen tärkein tavoite on saada aikaan Pariisin sopimuksen sääntökirja.

– Jos se sääntökirja tulee, se tarkoittaa merkittävää edistystä, koska siinä naulataan kiinni raportointi, sen läpinäkyvyys ja seuranta, joita ilman sopimuksesta ei tulee mitään käytännössä, muistuttaa Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja ja Helsingin yliopiston ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen.

Vähennyksillä onkin kiire. Maailman ilmatieteen järjestö WMO kertoi äskettäin, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on kaikkien aikojen ennätystasolla.

– Päästöt eivät ole kasvaneet muutamaan vuoteen, mutta hiilidioksidipitoisuus nousee yllättävän nopeasti, mikä viittaa siihen, että nielut eivät toimi samaan tapaan kuin aikaisemmin. Se tarkoittaa, että päästöjen vähentämisellä on suurempi kiire kuin olemme osanneet ajatella, toteaa Ollikainen.

Kivihiilestä eroon 2030 mennessä

Käytännössä kivihiilen käytöstä pitäisi päästä nopeasti eroon.

– Maailmanlaajuisesti kivihiili tulisi saada ulos tuotannosta vuoteen 2030 mennessä kehittyneissä maissa. Se olisi se tärkeä ensimmäinen askel, huomauttaa Ollikainen.

Esimerkiksi kokouksen isäntämaa Saksa käyttää edelleen paljon kivihiiltä.

Lue myös:

    Uusimmat