Mainos

Ilmastokokouksessa odotetaan läpimurtoa

Ilmaston lämpeneminen saattaa kuitenkin olla sillä asteella, että sen vaikutukset ovat peruuttamattomat.

YK:n pääsihteerin Ban Ki Moonin mukaan tuore ilmastoraportti on luonut mahdollisuuden todellisen läpimurron saavuttamiseksi ensi kuun ilmastohuippukokouksessa Balilla.

Pääsihteeri esitteli hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n uuden raportin Valenciassa Espanjassa.

Hänen mukaansa raportissa on "yksi kokonaisvaltainen viesti meille kaikille: ilmastonmuutosta vastaan on olemassa todellisia ja kohtuuhintaisia tapoja toimia".

Nyt julkaistu raportti on yhteenveto, joka tiivistää IPCC:n aiemmin julkaisemat kolme osaraporttia.

Raportissa varoitetaan jälleen, että ilmaston lämpenemisen seuraukset ovat jo näkyvillä, ne kiihtyvät tällä vuosisadalla ja saattavat olla jo peruuttamattomia.

Greenpeace pessimistisempi

Ympäristöjärjestö Greenpeace pitää kansainvälisen ilmastoraportin viestiä hälyttävänä.

Raportti ennustaa ilmaston lämpenemisen vakavia ja peruuttamattomia seurauksia. Samalla se luo kuitenkin myös toivoa siitä, että uhkakuvien toteutuminen voidaan yhä estää. Aikaa siihen on hyvin vähän, todetaan Greenpeacesta.

-Elämme ratkaisevia vuosia. Jos haluamme estää uhkakuvien toteutumista, meidän on pyrittävä erittäin alhaisiin pitoisuustasoihin. Käytännössä maailman päästöjen kasvu olisi taitettava laskuun vuoteen 2015 mennessä, sanoo Kaisa Kosonen Greenpeacesta.

Ympäristöjärjestön mukaan ihmiskunta on risteyskohdassa, jossa on pikaisesti valittava ilmastokatastrofin ja energiansäästön välillä.

Mitä Kioton jälkeen?

Ilmastoraportin suurin merkitys on, että se luo pohjaa Kioton kauden jälkeisen ilmastosopimuksen synnylle, arvioi Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikkö Raino Heino. Heino on Suomen IPCC-ryhmän puheenjohtaja.

Varsinaiset tieteelliset tulokset on esitelty jo aiemmissa osaraporteissa tänä vuonna. Yhteenvetoon ei siten tullut kovinkaan paljon uutta asiaa, Heino sanoi.

Raportti on tärkeässä roolissa YK:n suuressa ilmastokokouksessa Indonesiassa ensi kuussa. Hallitusten on määrä keskustella siellä uudesta ilmastosopimuksesta vuodesta 2013 eteenpäin.

-Kahden viikon päästä pitäisi ihan tosissaan ruveta hahmottelemaan, mitä Kioton sopimuksen jälkeen tapahtuu; tuleeko vastaavaa sopimusta ja ennen kaikkea, saadaanko kehittyvät maat ja Yhdysvallat edes jollain tavalla mukaan, Heino sanoi.

Kymmenisen vuotta sitten Kioton sopimuksen syntyä edelsi vastaavanlainen IPCC:n raportti.

"Riittävän voimakasta tekstiä"

MTV:n haastatteleman ympäristöministeriön ylitarkastaja Hanne Siikavirran mukaan uusi raportti ottaa kantaa ilmastonmuutokseen riittävän voimakkaasti.

- Raportissa vahvistetaan monia edellisen raportin tietojam jotka ovat tulleet entistä luotettavammaksi. Monista asioista annetaan myös aiempaa yksityiskohtaisempaa ja monipuolisempaa tietoa.

Siikavirran mukaan raportti tuo tärkeän viestin myös suomalaisten päättäjien ulottuville.

- Toimenpiteillä on kiire. Ilmastonmuutos tapahtuu. Jos asioihin ei puututa, vaikutukset ovat vakavia. On olemassa monia kustannustehokkaita keinoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.