Ilmanvaihto

Ollin työmaalla tuli vuoroon ilmanvaihtokoneen ja -putkistojen asennus. Kone on tuttu, perinteinen malli mutta kyllä niissäkin tapahtuu kehitystä koko ajan. Myös kanavaputkissa on entistä enemmän valinnan varaa: nykyisin ei ole enää pakko tyytyä siihen vanhaan peltitorveen, jota sähköporan ja popniittien kanssa kasaan harsittiin.

Kanavisto on kaksikerrosmuovia. Putken sisäkerros on antistaattista materiaalia, ja päällyskerros palomääräykset täyttävää PVC-muovia. Putket on tulpattu valmiiksi tehtaalla ja nämä kannattaa pitää paikallaan myös asennuksen ajan viimeiseen asti; silloin kanaviin ei pääse pölyä ja roskaa, jota työmaalla aina väistämättä syntyy. Kun putkien materiaali on muovia, sitä on helppo käsitellä puukolla, sahalla ja muilla tavallisimmilla käsityökaluilla

Ilma tuodaan eristettyä putkea pitkin koneelle, jossa se joutuu ensimmäiseksi mekaaniseen suodattimeen. Se suodattaa tuloilmasta kaikki raskaammat partikkelit ja pitää samalla lämmöntalteenottokennon puhtaana. Sitä seuraavat hienommat suodattimet, joista erityisen huomattava on sähkösuodatin: se pystyy erottamaan tuloilmasta niin siite- kuin huonepölynkin. Hyvin suositeltava lisävaruste näinä lisääntyvän allergian aikoina!

Kennon kautta kuljettuaan ilma johdetaan jälkilämmityselementtiin. Sen tehtävänä on lämmittää ilma haluttuun lämpötilaan, jos kenno ei ole pystynyt lämmittämään sitä riittävästi. Kenno voidaan haluttaessa myös ohittaa: kennon jäätyminenhän on ongelma tietyissä olosuhteissa ja jos näin käy, mekanismi sulkee ilman tulon kennolle hetkellisesti. Silloin tuloilma ohittaa kennon koneen takana olevan, erillisen kanavan kautta. Ilmanvaihto eri huoneissa pysyy näin mahdollisimman vakiona. Tämä on tärkeä ominaisuus varsinkin silloin, kun käytetään takkoja tai puuhelloja - vaarana on muuten se, että takat alkavat vetää väärin päin! Näin taataan myös se, että korvausilma tulee aina sisälle sieltä mistä pitääkin: tuloilmakanaviston kautta eikä vaippavuotona ikkunoiden ja ovien raoista.

Kesäaikana kennonohitusautomatiikan avulla sisätiloihin saadaan miellyttävän viileää, varjopaikalta tuotua ilmaa. Ylellisyyttä saunailtoihin!

Säätäminen on spesialistin hommaa, puhdistus jokamiehen

Vaikka muoviputkiston asentaminen paikalleen on helppoa, ilmastoinnin säätö on ammattimiehen työtä. Siihen kuuluu mittaus, jonka antamien arvojen on oltava suunnittelijan ilmoittamissa lukemissa. Jokaiseen huoneeseen tulee ja sieltä otetaan suunnitelmassa määritelty ilmamäärä, koska muuten järjestelmä ei ole tasapainossa eikä ilmanvaihto välttämättä toimi parhaalla mahdollisella tavalla.

Ammattimiehen neuvoa kannattaa kysyä myös huollon suhteen, sillä se vaihtelee paljonkin konemallista ja valmistajasta riippuen. Suodattimet on pestävä tai vaihdettava pari kertaa vuodessa, mutta talon sijaintikin vaikuttaa asiaan - teollisuusseuduilla, taajamissa tai siitepölystä paksun alueen laidalla puhdistusväliä on syytä tihentää.

Ollin koneessa pehmeät suodattimet vaihdetaan - niitä ei siis pestä. Sähkösuodatin ja lämmöntalteenottokenno sen sijaan pestään tavallisella astianpesuaineella ja annetaan niiden kuivua ennen kuin laitetaan takaisin paikalleen. Tässä riittää kerta vuodessa ja paras ajankohta on juuri ennen lämmityskauden alkua, mieluiten silloin kun suurin osa puiden lehdistä on jo pudonnut. Ritilät on pesun lisäksi puhdistettava huolellisesti kaikesta sinne joutuneesta roskasta.

Myös kanavat on puhdistettava joskus, mutta tämän voi jättää isomman korjauksen yhteyteen - kerran kymmeneen, viiteentoista vuoteen olisi syytä pyrkiä.

Lue myös:

    Uusimmat