Ilmanvaihdon suodattimille luodaan keräilyjärjestelmää

Ilmanvaihtosuodattimia valmistava espoolainen Vaihtoilma Oy kehittää menetelmää käytettyjen suodatinten hävittämiseen nykyistä ympäristöystävällisemmin. Vaihtoilma on valmistanut suodatinjätesilppurin, joka yhtiön mukaan on ainutlaatuinen maailmassa.

Jyväskylän kaupunki otti suodatinjätesilppurin käyttöön ensimmäisenä. Laitetta esiteltiin tällä viikolla Kuokkalan koululla. Pelkästään Jyväskylän kaupungin hallinnoimissa kouluissa, päiväkodeissa, terveysasemilla ja muissa kiinteistöissä uusitaan vuosittain 1500 ilmansuodatinta.

Myyntijohtaja Juha Kinnunen Vaihtoilma Oy:stä arvioi, että Suomessa vaihdetaan vuosittain 300 000-400 000 kiinteistöjen ilmansuodatinta. Tähän saakka käytetyt suodattimet ovat 0päätyneet sellaisinaan kaatopaikalle.

Kinnusen mukaan yhtiön tavoitteena on luoda Suomeen suodatinten keräysjärjestelmä. Suurimmille paikkakunnille perustetaan keräilypisteitä. Ensi syksynä Laihialle valmistuu jätteenpolttolaitos, jossa aloitetaan silputun suodatinmateriaalin koepoltto.

Yhtiön suodatinjätesilppuri erottelee suodattimista metallikehykset ja silppuaa suodatinmateriaalin tilavuudeltaan kymmenesosaan alkuperäisestä. Silppuri pystyy käsittelemään 200-250 suodatinta tunnissa. Suodatinmateriaali on valmistettu yleensä lasikuidusta tai synteettisistä aineista.

Kinnusen mukaan keräilyjärjestelmään ei käytetä verovaroja, vaan tavoitteena on toimia kaupalliselta pohjalta. Kaatopaikkamaksujen vuoksi suodatinten hävittäminen ilman käsittelyä maksaa myös melkoisesti.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja