Ilmansaasteet tappavat eurooppalaisia jo tupakkaa enemmän ja lyhentävät elinikää yli kahdella vuodella: "Tupakointia voi välttää, mutta ilmansaasteita ei"

Keskiverto eurooppalainen menettää elämästään kaksi vuotta saastuneen ilman hengittämisen vuoksi, kertoo European Heart Journalissa julkaistu raportti.

Raportti arvioi lisäksi, että vuosittain Euroopassa kuolee noin 800 000 ihmistä ennenaikaisesti ilmansaasteiden seurauksena.

Tämä tarkoittaa noin 17 prosenttia vuosittain maanosassa tapahtuvista viidestä miljoonasta kuolemasta.

Raportin mukaan ilmansaasteet myös lyhentävät eurooppalaisten elinikää noin 2,2 vuodella.

"Tupakointia voi välttää, mutta ilmansaasteita ei"

Tutkijoiden mukaan kaikista kuolleista jopa 40-80 prosentissa taustalta löytyy sydänsairauksia tai verenkiertohäiriöitä, joihin saasteet ovat olleet osaltaan vaikuttamassa.

– Tämä siis tarkoittaa sitä, että ilmansaasteet aiheuttavat vuosittain enemmän kuolemia kuin tupakointi. Tupakointia voi välttää, mutta ilmansaasteita ei, sanoo saksalainen kardiologi Thomas Münzel, yksi tutkimuksen kirjoittajista.

Tutkijat muistuttavat, että ennenaikaiset kuolemat olisivat vältettävissä siirtymällä fossiilisista polttoaineista uusiutuviin energialähteisiin.

Viime vuoden lopulla julkaistun toisen selvityksen mukaan ilmanlaatua kohentamalla Eurooppa voisi säästää 689 miljardia euroa vuoteen 2025 mennessä pienentyneinä terveyskuluina, lisääntyvänä turismina ja aiemmin saastuneilla alueilla sijaitsevien kiinteistöjen arvonnousuna.

Lue myös:

    Uusimmat