Ilmanpitävyys säästää energiaa ja parantaa sisäilmaa

Kun pyritään energiatehokkaaseen kotiin, huolellisen rakentamisen merkitys korostuu kaikissa yksityiskohdissa. Lämmöneristys, höyryn- ja ilmansulut ja tuulensuoja on tehtävä huolella. Talossahan on useita sellaisia paikkoja, joissa näiden läpi on mentävä IV- tai sähköputkituksilla ja ne ovat aivan olennaisen tärkeitä hoitaa kunnolla.

Ehdottomasti paras tapa on toteuttaa tällaiset paikat valmiilla, tehdastekoisilla läpivientikappaleilla. Aina sellaisia ei kuitenkaan ole saatavissa ja silloin tiiveys täytyy hoitaa teippaamalla ja kittaamalla. Yksi tärkeä perussääntö on tehdä läpivientien reiät aavistuksen verran pieniksi, jolloin ne kiristyvät ja tiivistyvät mahdollisimman tiukasti putken ympärille. Näin saadaan tahattomat ilmavuodot minimoitua.

Myös ilman- ja höyrynsulun limitys on tärkeä. Limitysten on oltava reilut: Reiska on käyttänyt kahden tolpan limitystä, jossa höyrynsulku jää kahden tolpan taakse. Kun tämän vielä varmistaa teipin lisäksi kittaamalla, tiiveys on jo hyvä.

Kaskikerrosratkaisuissa välipohjan kohta on arka paikka. Se on paras miettiä jo etukäteen siten, ettei sen palkisto lävistä ilman- ja höyrynsulkuja. Myös sähköjohdotukset ja -rasioinnit on mietittävä tätä silmällä pitäen.

"Matalaenergiatalon voi rakentaa mistä materiaalista tahansa, kunhan perusasiat ovat kunnossa," tähdentää erikoistutkija Juhani Laine VTT:ltä. "Eristevahvuuksien lisäksi ilmatiiveys on keskeisessä asemassa. Vaippa tulee rakentaa niin tiiviiksi kuin mahdollista, lähes pulloksi. Tällöin ilmanvaihto hoitaa taloon hyvän sisäilman. Matalaenergiatalossa ilmaa joudutaankin vaihtamaan tavallista enemmän, jottei tiivis ja hyvin eristetty talo lämpene liikaa."

Harvalla sanalla on suomalaisen rakentajan korvissa yhtä paha kaiku kuin pullotalolla. Sehän tarkoittaa hometta, astmaa, allergiaa... ovatko asiat nyt muuttuneet aivan kokonaan?

"Kyllä! Nyt on jo ehdottomasti jo aika luopua siitä vanhasta käsityksestä, jonka mukaan tiiviistä talosta tulee automaattisesti hometalo," Laine painottaa. "Energiatehokas talo on rakennettava erityisen huolellisesti. On mietittävä tarkkaan, kuinka siitä saadaan riittävän tiivis, sillä vain silloin energiakustannukset saadaan pidettyä kurissa. Kun ilma vaihdetaan koneellisella tulo-poisto –laitteistolla lämmöntalteenottokennoston läpi, saadaan kaupan päälle myös hyvä sisäilmasto."

(JKA 21.10.2005)

Lue myös:

    Uusimmat