Ilman emätintä ja kohtua syntyneelle naiselle rakennettiin vagina suolesta – toivoo voivansa tulla vielä äidiksi

6:46
Videolla keksustellaan sijaissynnyttämisestä. Miksi se on laitonta Suomessa?

Ilman emätintä ja kohtua syntyneelle naiselle on rakennettu emätin kirurgisesti, ja nyt hän odottaa kohtusiirtoa toteuttaakseen unelmansa perheestä, kertoo muun muassa Daily Mail

Englantilaisen Tara Grattonin, 37, unelma on tulla äidiksi.

Raskaaksi tuleminen ei kuitenkaan ole ollut tähän mennessä Taralle mahdollista, sillä hän sairastaa harvinaista Mayer-Rokitansky-Küster-Hauserin oireyhtymää (MRKH).

Oireyhtymää sairastavilla emätin ja kohtu eivät ole kehittyneet syntymässä normaalisti. Ulkoisesti sukuelimet näyttävät normaaleilta ja munasarjat ovat toimivat, mutta kohdun puuttumisen vuoksi lastensaaminen on oireyhtymää sairastaville naisille mahdotonta.

Myös seksi saattaa olla hankalaa.

Taralla kyseinen oireyhtymä todettiin jo 14-vuotiaana, ja hänellä on sen harvinaisempi muoto. Kohdun ja emättimen lisäksi Taralta puuttuu muun muassa kohdunkaula ja munanjohtimet sekä toinen munuainen.


Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Emätin kirurgisesti suolesta

Jo teini-ikäisenä Taran oireyhtymälle päätettiin tehdä jotakin, jotta hän voisi harrastaa seksiä tulevaisuudessa. Ensin kokeiltiin emättimen laajentamista sen koon suurentamiseksi ja kudoksen muuttamiseksi joustavaksi.

Sitten hänelle päätettiin rakentaa emätin kirurgisesti. Se tehtiin viisisenttimetriä pitkästä suolenpätkästä.

Riskialtis leikkaus sujui kuitenkin hyvin.

Nyt Tara tarvitsisi enää kohtusiirron, jotta hän voisi saada lapsia. Tara ja hänen kumppaninsa Stuart Pretswell, 34, ovat toiveikkaita, että unelma perheenperustamisesta voisi vielä joku päivä käydä toteen.

Jonotuslista kohtusiirrännäisille on kuitenkin pitkä. Pariskunta on nyt myös tutkinut mahdollisuutta kohdunvuokraukseen, ja he keräävät rahaa sitä varten.

– Olisi mahtavaa saada oma perhe näyttääksemme muille, että kaikki on mahdollista, Tara sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja