Ilmalämpöpumppu viilentää kesällä ja lämmittää talvella

Lämmityskauden pikkuhiljaa lähetessä asensimme taloon laitteen, jolla lämmityskuluja pystytään pienentämään. Siinä mielessä tosin ollaan myöhässä, että samalla koneella olisi pystytty kesän aikana myös viilentämään huoneilmaa. Kyse on ilmalämpöpumpusta.

Asentamassamme DeLonghin valmistamassa on valmiina kylmäaineella esitäytetty putkisto ja liittimet. Asennukseen ei välttämättä tarvita ammattimiestä, jos itsellä on sen verran taitoa että osaa tehdä tarvittavan reiän seinään ja kiinnittää tarvittavat kannakkeet.

Kaikkein ensimmäiseksi tehdään putkelle reikä seinän läpi. Tässä käytetään erikoisporanteriä ja reikä tehdään sisältä hiukan ulospäin laskevaksi, ettei kosteus pääse letkuja myöden sisään. Reikään asennetaan läpivientiputki, joka tiivistetään erittäin tarkasti: ilmavuotoja ei saa esiintyä. Ensin villoitettiin sisäpuolelta niin paljon kuin sieltä yletti; sitten ulkopuolelta lisää. Tiilen osalle villaa ei laiteta,  vaan se työnnetään  tiilen sisään, tuulensuojalevyn taakse. Näin siitä tulee mahdollisimman ilma- ja vesihöyrytiivis. Sisäpuoli tiivistetään muovilla ja kitillä; uretaania ei tässä työssä tule tiivistämiseen käyttää ollenkaan..

Tiivistämisen jälkeen on vuorossa kannakkeen kiinnittäminen seinään. Kannake on tukeva metallilevy, jonka sijainti koneen ulkomittojen suhteen on ensin tarkastettava, jotta koneen lopullinen sijaintipaikka seinällä sattuu varmasti oikeaan kohtaan. Läpivientireikä jää silloin sopivasti piiloon laitteen taakse.

Laitteen sisäyksikkö painaa noin 7 kg, jolloin peltinen kannakelevy kiinnitettiin seinään 4-5 mm ruuveilla. Koska seinässä oli takana lastulevy ei tarvittu roppuja; kiviseinän kohdalla tilanne olisi tietysti toinen. Kipsilevyseinässä  pitää ensin merkitä kiinnityskohdat levyyn, porata reiät ja kiinnittää sitten seinään kunnon ankkurit.

Virtaa koneelle otettiin tässä tapauksessa pihan puolelta ja siihenkin tarvittiin reikä seinään; liittimen vaatima halkaisija oli 80 mm joten reikä porattiin 86 mm terällä. Johdot saadaan huomaamattomiksi erillisten kourujen ja listojen avulla.

Syksyllä ja talvisaikaan tällä koneella voidaan lämmittää, mutta kesällä sitä voidaan käyttää sisäilman jäähdyttämiseen. Sen ohella se poistaa sisäilmasta liiallisen kosteuden, minkä seurauksena oleskelu sisällä muuttuu huomattavasti miellyttävämmäksi. Vakinaisen asunnon lisäksi kesämökki onkin erityisen hyvä paikka tämä käyttöön.

Hyötykerroin riippuu tietysti osittain lämpötilasta. Valmistajan mukaan se on esimerkiksi -15 asteen pakkasessa 1,6-kertainen: jos ottoteho on 1000 wattia, lämmitysteho vastaa 1600 wattia eli lämmittäjä jää 600 wattia voitolle. Lämpötilan noustessa hyötysuhde paranee aina 3,5-kertaiseksi.

Laitteen sijoituspaikaksi kannattaa valita asunnosta keskeinen paikka, mistä lämmin/kylmä ilma pääsee parhaiten leviämään. Kondensiovesiletkun pituutta voidaan lisätä tarpeen mukaan ja katkaista ylimääräinen pois.

(JKA 5.9.2004)

Lue myös:

    Uusimmat