Ilmaista ruokaa nuorille? Helsinki haluaa jakaa koulujen hävikkiruokaa iltapäivisin nuorisotaloissa

Helsingissä pohditaan hävikkiruuan tarjoamista nuorisotiloissa – MTV Uutiset selvittää, mistä on kyse 4:31

Helsingissä harkitaan koulujen hävikkiruuan tarjoamista nuorisotiloissa. Valtuustoaloitteessa ehdotetaan, että hävikkiruokaa tarjottaisiin nuorisotiloissa iltapäivisin ilmaiseksi. Idealle on jo näytetty vihreää valoa kahdessa lautakunnassa.

Helsingin kaupungin nuorisoasiainjohtaja Mikko Vatka sanoo MTV Uutisille, että hävikkiruuan tarjoaminen nuorisolle on hyvä idea kahdesta syystä.

– Ensinnäkin nuorison näkökulmasta hävikkiruuan vähentäminen ja ilmastonäkökulmat ovat todella tärkeitä.

– Toinen ihan yhtä iso asia on, että ruoka ja yhdessä syöminen sopivat hyvin nuorisotyöhön, Vatka toteaa MTV Uutiset Liven haastattelussa. 

Havikkuruoka-aloitteen takana on kokoomuslainen kaupunginvaltuutettu Jenni Pajunen ja sen on allekirjoittanut 20 valtuutettua eri puolueista.

"Ruoka on tärkeää kaikille nuorille"

Mutta onko Helsingissä nuoria, jotka tarvitsevat ilmaista ruokaa iltapäivisin, nuorisoasiainjohtaja Mikko Vatka?

– On, vaikka se ei ole tämän aloitteen varsinainen ajatus. Ruoka on tärkeää kaikille nuorille ja toisille vielä tärkeämpää kuin toisille, Vatka vastaa. 

Helsinkiläisissä nuorisotaloissa on myös tehty ruokaa yhdessä.

– Siinä on kyse toisaalta siitä, että yhdessä ruuan laittaminen on mielekästä ja hyvää tekemistä. Mutta samalla siinä opitaan yhdessä olemista ja arjen taitoja.

Elintarviketurvallisuus mietityttää

Haasteena hävikkiruuan tarjoamiseksi nuorisolle on kuitenkin ruuan kuljetus ja varastointi, sillä kysymysmerkkejä aiheuttaa elintarviketurvallisuus.

– Se juuri on asia, joka on selvitettävä. Jos aloite johonkin kaatuu, se on juuri se, saadaanko tämä järjestettyä myös käytännössä.

Mistä hävikkiruoka sitten tulisi ja missä sitä tarjottaisiin?

– Nuorisotalojen kohdalla asia on yksinkertainen, koulujen kartoitus sen sijaan on vielä tekemättä.

Kun on kyse poliittiista päätöksistä, astuu mukaan byrokratia, jotka rattaat saattaavat pyöriä hyvinkin haitaasti. Tässä tapauksessa ei kuitenkaan aiota vetkutella, Vatka sanoo.

– Tämä ei ole asia, johon aiotaan käyttää hirveän kauan aikaa. Selvitys tehdään aika nopeasti, nuorisoasiainjohtaja lupaa.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja