Mainos

Ilkka Kanerva odottaa ulkomaisia maakauppoja suitsivaa lakia – "Emme saa olla sinisilmäisiä, sillä maailma ympärillämme on paha"

7:05

Kokoomuksen kansanedustaja Ilkka Kanerva odottaa lakiesitystä, joka muun muassa antaisi turvallisuusviranomaisille valtuudet pakkolunastaa valtiolle maakaupoilla ostettuja alueita, jotka muodostavat turvallisuusriskin maan turvallisuudelle.

Turun saaristossa huomiota herättäneeseen viranomaisoperaatioon Kanerva kuitenkin kehottaa suhtautumaan maltilla, koska asiassa mitä ilmeisemmin on kyse talousrikosasioiden selvittämisestä.

– Mutta jos sieltä luupin alta löytyy jotain muutakin edelleen selvitettävää, sen mukaisesti meidän viranomainen toimii, hän sanoo.

”Emme saa olla lapsellisia”

Kanervan mukaan spekuloidut ongelmat voivat koskea esimerkiksi sitä, sisältyykö alueen kiinteistö- ja maakauppoihin joitain Suomen kokonaisturvallisuudelle ongelmallisia piirteitä, ja jopa suoranaisia turvallisuusuhkia, jotka vaatisivat jonkinlaista puuttumista.

Suojelua vaativia seikkoja olisivat hänen mukaansa esimerkiksi Suomen yhteydet länteen ja maanpuolustukselliset asiat.

– Emme saa nyt olla sinisilmäisiä, lapsellisia ja hyväuskoisia, sillä maailma ympärillämme on aika paha.

Ilmiö ollut nähtävissä jo vuosia

Kanervan mukaan erilaiset turvallisuustilanteeseen vaikuttavat maaostot ovat olleet nähtävissä esimerkiksi Turun saaristossa jo vuosien ajan. Tämän takia hallitusneuvotteluissakin nostettiin esille kaksoiskansalaisuuskysymyksen lisäksi kiinteistö- ja maakauppoja selkeyttävä lainsäädäntö.

– Suomea ei mikään uhkaa, mutta turvallisuusympäristön kehitys on sellainen, että siltä ei voi sulkea silmiään, Kanerva sanoo.

Hänen mukaansa pelkkä valvonta ei riitä, vaan viranomaisella tulisi olla jonkinlainen ”pakki” turvallisuusuhan muodostaneiden maakauppojen perumiseksi ja maa-alueen haltuun ottamiseksi.

– Tätä varten lainsäädännön uudistaminen on välttämätöntä, että tällainen mahdollisuus avautuisi suomalaisille turvallisuusviranomaisille.

Kanervan tietojen mukaan lakiesitys on saatettavissa eduskuntaan noin kuukaudessa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja