IL: Vaurioituneen kaasuputken liepeillä oleilleen tankkerin omistajalla yhteyksiä Putinin lähipiiriin

Balticconnector-kaasuputken lähelle ankkuroituneen SGV Flot -tankkerin omistajayhtiön taustalla on linkkejä Venäjän presidentti Vladimir Putinin turvallisuuskoneistoon, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan omistajayhtiö Baltic Fuel Companyn rahoittaja ja yhteistyökumppani on Saint Petersburg -pankki.

– Tärkeimmät pankkiin ja sitä kautta Baltic Fuel Companyyn kytkeytyvät Vladimir Putinin liittolaiset ovat entinen Pietarin kuvernööri, nykyinen Venäjän parlamentin ylähuoneen johtaja Valentina Matvijenko sekä Venäjän entinen puolustusministeri Anatoli Serdjukov. Molempien lähiomaisia on ollut pankin omistajina, Iltalehti kirjoitti.

Video: Risto E.J. Penttilä kaasuputkivauriosta: Kaikki viittaa, että Venäjä on todennäköisesti asialla

Risto E.J. Penttilä kaasuputkivauriosta: Kaikki viittaa, että Venäjä on todennäköisesti asialla 0:52

Lehti kertoi, että pankin omistajiin on lukeutunut myös Moskovan alueen kuvernöörin ja Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueen johtohahmon Andrei Vorobjovin veli. 

Baltic Fuel Companyn "taloudelliseksi turvallisuusneuvonantajaksi" taas nimitettiin vuonna 2013 Vladislav Piotrovski, joka on Pietarin rikosmiliisin sekä Pietarin sisäasioiden päähallinnon entinen päällikkö ja Matvijenkon liittolainen.

Iltalehti selvitteli tankkeriin kytkeytyvien yhtiöiden taustoja yhdessä virolaisen Delfin tutkivan toimituksen kanssa.

STT kertoi jo aiemmin, että Marine Traffic -verkkopalvelun mukaan Venäjälle rekisteröity, Pietarista torstaina lähtenyt rahtialus SGV Flot lipui kaasuputken rikkoutumisalueella lähes pysähdyksissä perjantai-iltapäivästä sunnuntai-iltaan.

Lue myös:

    Uusimmat