IL: Ex-kansanedustaja tekee lääkärin töitä yrityksensä kautta – nostaa samalla kansanedustajan sopeutumiseläkettä

Entinen kokoomuksen kansanedustaja Tuija Nurmi on nostanut sopeutumiseläkettä vuodesta 2011 lähtien, vaikka hän toimii samaan aikaan Terveystalossa lääkärinä, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan neljä kautta eduskunnassa istunut Nurmi on työskennellyt yrityksensä kautta Terveystalossa lääkärinä siitä lähtien, kun hän vuoden 2011 vaaleissa putosi edustajan paikalta. Hänellä on vastaanottoaikoja joka viikko.

Terveystalossa Nurmi toimii yrityksensä kautta. Nurmen ja hänen miehensä yhtiö Oy Nurmi & Sons on tehnyt Nurmen eduskunnasta putoamisen jälkeen voittoa noin 683 000 euroa.

Yhtiö ei IL:n mukaan ole maksanut omistajilleen lainkaan palkkaa ja osinkoja vain 130 000. Nurmen sopeutumiseläkkeen määrään vaikuttavat ansiotulot ovat siis jääneet pieniksi, vaikka yrityksellä meneekin hyvin.

Nurmen nostama tarkka eläkemäärä ei ole julkista tietoa, mutta hän on oikeutettu täyteen määrään, jonka suuruus on noin 4 000 euroa.

Nurmi ei halunnut kommentoida Iltalehdelle yritykseensä, Terveystaloon tai omaan lääkärin työhönsä liittyviä asioita.

Ansiotulot vaikuttavat sopeutumiseläkkeen määrään

Ennen vuotta 2011 kansanedustajana ollut voi saada sopeutumiseläkettä, jos hän ei työllisty työmarkkinoilla. Ehtona on, että henkilö on toiminut kansanedustajana seitsemän vuotta. Sopeutumiseläkettä maksetaan vain siltä osin kuin eläke ei yhdessä ansiotulojen kanssa ylitä kansanedustajan eläkkeen enimmäismäärää.

Sopeutumiseläkkeen määrä riippuu eduskunnassa istuttujen kausien määrästä ja sen aikaisista tehtävistä. Esimerkiksi ministerin pesti voi nostaa eläkesumman hyvinkin korkeaksi.

Sopeutumiseläkettä voi saada myös palkkatulojen lisäksi, jos tulot jäävät alle 4000 euron kuussa. Kokonaan sopeutumiseläke lakkaa, kun henkilön ansiotulot ylittävät noin 4000 euroa. Myös kokopäivätyöhön siirtymisestä seuraa eläkkeenmaksun katkaiseminen.

Kevan mukaan eläkkeen määrään vaikuttavat kuitenkin vain sellaiset tulot, joista pidätetään eläkevakuutusmaksu, eli joista karttuu eläkettä. Muita tuloja tai pääomatuloja ei sopeutumiseläkkeen valvonnassa huomioida.

Keva, jonka mukaan sopeutumiseläkettä tai -rahaa maksettiin lokakuussa 33 entiselle kansanedustajalle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja