Ikkunaremontti omakotitalossa

Ikkunaremonttiin ryhtymiseen saattaa olla useita syitä. Ikkunat ovat ehkä kerta kaikkiaan käyttöikänsä päässä, tai halutaan säästää energiaa tai lisätä omaa asumismukavuutta.

Oli syy mikä hyvänsä, ensimmäiseksi on tarkastettava oman kunnan rakennustarkastukselta mitä lupia asia vaatii. Lupiahan on useammanlaisia: varsinaisen rakennusluvan lisäksi kyseeseen voi tulla niin sanottu toimenpidelupa tai rakennustyölupa. Useimmiten tässä selvitään varsin vähäisin luvin tai jopa kokonaan ilman, mutta jos julkisivut muuttuvat huomattavasti korjauksen seurauksena, lupa melko varmasti tarvitaan.

Joka Kodin Asuntomarkkinat alkaa nyt seurata isonpuoleisen ikkunaremontin suoritusta eteläsuomalaisessa omakotitalossa. Seurantakohteessamme korjaukseen ryhdyttiin, kun kosteus ja sumu alkoivat tunkeutua ikkunoiden kautta sisätiloihin, olivat ne auki tai kiinni. Pesemisestä ei olut hyötyä, kun huurtuminen peitti näköalan. Puitteet olivat vanhat ja varsinkin etelän puolella niitä joutui huoltamaan, korjaamaan ja maalaamaan kohtuuttoman usein.

Yleisin ikkunatyyppi on nykyään kaksipuitteinen, kolmilasinen, sisäänpäin avautuva puualumiini-ikkuna. Sellaisen puitteita ei tarvitse maalata käytännöllisesti katsoen koskaan. Yleisin väri tänä päivänä on valkoinen, mutta täällä haluttiin säilyttää vanha tummanruskea kuultokäsittely.

Vähäiseen huoltoon pyrittiin myöskin lasitusratkaisulla: ulkopuolen lasiksi valittiin itsepuhdistuva aktiivilasi ja sisäpuolelle lämpöarvoa parantava selektiivilasi.

Superlasia ja selektiivilasia käyttämällä päästään jopa 2-3 kertaa parempaan lämpöarvoon kuin vanhoilla, 70-luvulla käytetyillä lasielementeillä. Superlasi lämpöarvoltaan on paras. Sillä saadaan rajoitettua myös auringon UV-säteilyä sisätilaan, ja sisätilojen liiallista lämpenemistä.

Itsepuhdistuva aktiivilasi tarkoittaa sitä, että sen pinta aktivoituu muutaman päivän auringonvaloa ja uv-säteilyä saatuaan. Orgaaninen lika hajoaa, ja sitten kun lasin pinnalle tulee vettä pilvestä tai ruiskusta, vesi ei pisaroidu vaan huuhtoutuu pois tasaisena kalvona vieden lian mennessään.

Uudet MSE-tyypin ikkunat ovat sisäänpäin avautuvia, mutta jonkin verran kysellään myös kiinteälasisia ikkunoita. Kannattaa kuitenkin muistaa, että esimerkiksi ääneneristys on avautuvissa ikkunoissa huomattavasti parempi kuin kiinteälasisessa.

Ikkunanpuitteet ovat tänä päivänä lamellirakenteisia. Parhaimmillaan myös sisäpuite tehdään liimapuurakenteena. Tällä haetaan suorana pysyvyyttä - puitteet eivät kieroile tai vääntyile, tiivisteet kohtaavat kunnolla toisensa ja lukitus toimii. Sisäpuite tiivistetään kahdella tiivisteellä lämpöhukan minimoimiseksi.

Maalattujen ikkunoiden puitteiden pinnoittamiseen käytetään kovapuristettua hdf-levyä, jolla saadaan täysin virheetön pinta. Sellaisessa ei ole oksan kohtia eikä pihkaläikkiä, ja se pysyy tasaisena ja siistinä.

(Joka kodin asuntomarkkinat)

Lue myös:

    Uusimmat