Ikkunanpesussa käsitiskiaine riittää

Kevään ensimmäisestä aurinkoisesta päivästä lähtien sitä miettii, mutta koskaan siihen ei tunnu olevan aikaa. Kodin pölystä harmaat ikkunat ovat joka keväinen ongelma. Ikkunoidenpesu on kuin kukka mullanvaihto: pakkopullaa, josta tulisi selvitä nopeasti ja vaivattomasti. Työhön ryhtyminen on aina yhtä ylitsepääsemätöntä, eikä lopputuloksesta aina ole takuita. Usein kuvittelee tarvitsevansa monia erilaisia työvälineitä ja pesuaineita. Kuitenkin totuus on usein päinvastainen.

Seuraavassa muutamia vinkkejä ikkunan pesua helpottamaan: - Pesupäiväksi kannattaa valita puolipilvinen poutapäivä, jotta ikkunaan jäävät vesivanat näkyvät paremmin. Liian aurinkoisena tai sateisena päivänä kirkkaan lopputuloksen saavuttaminen on vaikeaa. Aurinkoisella säällä pesuvesi haihtuu ennen aikojaan, eikä ikkunakuivaimen jälki ole tasainen. Sateisella säällä ikkunan pesua ei kannata edes harkita.
-Tippa käsitiskiainetta sangolliseen lämmintä vettä riittää. Mitään erikoisaineita ei tarvita.
- Pesusieni on näppärä apu sekä ikkunanpuitteiden että ikkunoiden pesussa. Muista aloittaa ikkunan pesu puitteista!
- Sanomalehti korvaa joissain tapauksissa ikkunankuivaimen. Se saa ikkunan tai peilin pinnan säihkyväksi. Parhaan lopputuloksen saa ikkunakuivaimen ja sanomalehden yhdistelmällä. Kuivaa lastalla ja viimeistele sanomalehdellä. Varo kuitenkin ikkunanpieliä.
- Pesun jälkeen ikkunaan saattaa jäädä harmittavia juovia. Kun kuivaa toisen pinnan pystysuorilla ja toisen vaakasuorilla vedoilla, on helpompi havaita kummalla puolella juovat ovat.

Tuleeko ikkunat sitten pestä ulkoa sisään päin eli likaisesta puhtaaseen vai sisältä ulkoapäin eli puhtaasta likaiseen? On olemassa kaksi koulukuntaa. Ulkoa sisälle päin edettäessä pesuvesi likaantuu heti, ulommaisten kevään pölyttämien ikkunoiden puhdistamisen jälkeen. Toisaalta työn tulosta on helpompi seurata. Ikkunan suljettua ei ihailtavana ole kuin puhdasta pintaa.

Toisin päin edettäessä pesuvesi pysyy puhtaana sisäikkunoita pestäessä, mutta työn tulosta ei ole yhtä helppo tarkkailla. Kumpi, molempi, parempi? Kannattaa testata.

(Teksti: Hanna-Kaisa Hämäläinen, Tea Lindberg)

Lue myös:

    Uusimmat