Ikäihmisten kommuuni Helsinkiin

Helsinkiin, Arabianrantaan nousee lähivuosina moderni ikäihmisten kommuuni. Aktiiviset seniorit ry:n ideoima 55-100-vuotiaiden yhteisasumismuoto on tarkoitettu ikääntyneille, jotka ovat huolissaan selviytymisestään vanhuusvuosina.

Loppukiri-niminen asumisyhteisö nousee Arabianrantaan vuosina 2003-2004 ja siihen tulee tilat 50 asunnolle ja 60 asukkaalle. Yhdessä kerrostalossa on asuntoja sekä yksinäisille että pareille, lapsia Loppukirissä ei tule vakituisesti asumaan.

Yhdistyksen tavoitteena on luoda asumismuoto, jossa asukkaat ovat valmiita yhteisiin askareisiin, kuten ruoanlaittoon ja siivoukseen. Asumisesta pyritään tekemään paitsi edullista, myös ekologista. Toisen antama turva on kenties tärkein päämäärä.

-Loppukirissä on suurperheen edut, mutta ei haittoja. Sieltä löytyy helposti seuraa teatteriin ja lenkille, mutta myös kynkittäjä vanhukselle, joka ei uskalla esimerkiksi liukastumisen pelossa liikkua yksin talon ulkopuolella, yhdistyksestä kerrotaan.

Loppukiri-hankkeessa tähdätään myös taloudellisiin säästöihin, sillä asuminen on laitoshoitoa kannattavampaa. -Jos laitoshoito siirtyy keskimäärin kolmella vuodella, säästö yhteiskunnalle on jo liki 20 miljoonaa markkaa, yhdistyksessä laskeskellaan. Ikäihminen tuntee yhdistyksen mukaan säästön myös omassa kukkarossaan. Energian kulutuksesta halutaan tehdä halvempaa kuin yksinasumisessa. Asukas ei välttämättä tarvitse omaa pyykinpesukonetta, TV:tä, tietokonetta tai lehtiä. Niin ikään töitä on tarkoitus jakaa tasapuolisesti.

Loppukirin huoneistot ovat omistusasuntoja. Asumaan pääsee yhdistyksen kautta. Asukkaat valitaan yhdistyksen raadissa rakennuksen valmistuessa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat