Ikääntynyt, täällä vapaaehtoistyötäsi kaivataan

Studio55.fi kysyi Setlementtiliitosta, millaista vapaaehtoistyötä heillä on tarjolla ikääntyneille. Halukkaat voivat esimerkiksi opettaa ikätovereille älypuhelinten käyttöä tai huippureseptejä, tavata kotona tai laitoksissa asuvia yksinäisiä tai ryhtyä kulttuuriluotseiksi.

Setlementtiliitto ja paikalliset setlementtikumppanit – osallistu vertaistoimintaan

Setlementtiliiton Yhdessä mukana -projektissa yli 60-vuotiaat vapaaehtoiset toimivat vertaistoimijoina ikäisilleen tai ikääntyneemmille. Osallistujia yhdistää samankaltainen elämäntilanne tai -kokemukset. Toimintapaikkakunnat ovat Helsinki, Hämeenlinna, Lahti, Parkano, Rovaniemi ja Savonlinna.

Ikääntyneiden vapaaehtoisten suunnittelemia ja toteuttamia toimintamuotoja on toteutettu tällä hetkellä yhteensä noin 30 eri paikkakunnalla. Uusimpia toimintamuotoja ovat esimerkiksi Hämeenlinnassa ÄLY-tuokiot (opetellaan älypuhelinten käyttöä), Parkanossa Ladyt leipoo (jaetaan perinnereseptejä) sekä Savonlinnassa maaliskuussa käynnistyvä Kapustaukot (miesten ruoanlaiton vertaisryhmä).

Kalliolan setlementti, Helsingin Kallio – liikuntaa ja ATK:ta

Kuntokeidas Sandels Töölössä tarjoaa ikääntyneille liikuntapalveluja ja atk-tutor-toimintaa, jossa ikääntyneet neuvovat toisiaan tietotekniikkaan liittyvissä asioissa.

Lisätietoja täältä ja täältä.

Jyränkölän setlementti, Heinola – tue saattohoidossa olevia

Monipuolista ikääntyneiden vapaaehtoistoimintaa, erityisenä kokonaisuutena saattohoidon vapaaehtoistoiminta palvelutaloissa.

Auralan Setlementti, Turku

Turussa toteutetaan vuosina 2013–2016 IKARE-hanke (Ikä ihmisen arvokas elämä). Kohderyhmänä ovat kotona asuvat, yli 65-vuotiaat ikäihmiset. Tavoitteena on kehittää ja toteuttaa alueen ikäihmisille suunnattuja maksuttomia harraste- ja virkistysryhmiä. Tähän mennessä on järjestetty esimerkiksi rollaattori- ja sauvakävelyryhmiä, ulkopelejä ja kuvakävelyä digikameran kanssa.

Setlementti Louhela, Järvenpää

Vapaaehtoistoiminnan keskus Rinkulan kautta voi tarjota monenlaista apua. Olisiko saatto- tai asiointiapu, ystävätoiminta yksinäisille, talkooapu, ulkoilu- tai teatteriseura tai vaikka sijaismummona tai -vaarina toiminen sinun juttusi?

Lähde: Setlementtiliitto

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat