Ikääntyminen ennustettavissa verikokeella?

Tutkijat ovat löytäneet yhdisteen, josta voi olla hyötyä vanhenemisen ennustamisessa, Daily Mail uutisoi.

Tiedemiehet ovat löytäneet verestä kemiallisen sormenjäljen, jolla voidaan ennustaa lapsen terveyttä ja ikääntymisvauhtia. Löydös antaa toivoa siitä, että lääkärit voisivat tulevaisuudessa hoitaa sairauden aiheuttajia ajoissa. Ikään liittyviin sairauksiin kuten luuongelmiin ja sydänsairauksiin voisi myös näin kehittää parempia hoitokeinoja. Lontoon King's Collegessa tehty tutkimus esiteltiin Journal of Epidemiology -julkaisussa.

Tiedemiehet tunnistivat 22 metaboliittia eli aineenvaihdunnassa syntynyttä yhdistettä. Niistä voi olla hyötyä vanhenemisen ennustamisessa. Yhdiste nimeltä C-glyTrp oli erityisen kiinnostava, sillä se liitettiin keuhkojen toimintaan, luuntiheyteen, verenpaineeseen ja kolesterolitasoihin, eli asioihin, joilla on yhteys moniin ikääntyneitä vaivaaviin sairauksiin. C-glyTrp on myös vahvasti sidoksissa syntymäpainoon, jolla tiedetään olevan yhteys terveyteen.

– Tutkijat ovat tienneet jo pitkään, että lapsen syntymäpainolla on tärkeä merkitys henkilön terveydentilaan keski-iässä ja myöhemmällä iällä. Ihmiset, joilla on alhaisempi syntymäpaino ovat alttiimpia ikään liittyville sairauksille, tutkimusjohtaja, professori Tim Spector kertoo.

Toistaiseksi molekyylimekanismi alhaisen syntymäpainon ja ikääntymiseen liittyvien sairauksien välillä on pysynyt hämäränä. Uuden löydön mukaan salaisuus piilee kuitenkin juuri C-glyTrp-tasossa. Ne, joilla C-glyTrp-taso on korkeampi, painavat syntyessään vähemmän kuin ne, joilla C-glyTrp-taso on matala.

Lisää hyvinvoinnista Namaste jooga -ohjelmassa

Lue myös:

AVA, Maarit Rasi

Lähde: Daily Mail

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja