Urbaanin legendan mukaan McDonald’sin hampurilaiset pitäisivät sisällään lehmän silmämunia. Tätä väittämää ei ole pystytty todistamaan, mutta Mäkkärin omenapiirakasta löytyy sen sijaan oikeasti ainesta, joka on johdettu ankanhöyhenistä. Fakta voi siis olla yhtä ällöttävä kuin fiktiokin!
Lisäaineiden maailma on ihmeellinen. Ihmiset ovat lisänneet ruokiinsa makuja, mausteita ja luontaisia säilöntäaineita jo antiikin ajoista lähtien, mutta vasta teollisen ruoan nousun myötä ruokiin on ilmestynyt myös erilaisia omituisia kemikaaleja. Monen einesruoan resepti näyttääkin usein siltä, että se on kehitelty laboratoriossa.
1. Ankanhöyheniä ja ihmisen hiuksia (l-kysteiini)
Jos ankanhöyhenet eivät kuulostaneet vielä tarpeeksi pahalta ruoassamme, niin entäpä sitten ihmishiukset? Höyhenet ja hiukset ovat yksi tärkeimmistä l-kysteiinin lähteistä ja l-kysteiiniä käytetään muun muassa taikinan joustavuuden parantamiseen.
L-kysteiini on aminohappo, jota käytetään myös kosmetiikkatuotteiden valmistamiseen. L-kysteiinin tuottaminen hiuksista on kustannusten kannalta edullisin vaihtoehto ja esimerkiksi kiinalaisnaiset hankkivat lisäelantoa perheelleen myymällä hiuksiaan teollisuudelle.
Vaikka lopullinen tulos, l-kysteiini onkin pitkälle tuotettu lisäaine hiuksista, saattaa tieto silti järkyttää herkempiä herkuttelijoita.
2. Kvartsi (piidioksidi)
E551 piidioksidi eli kvartsi on kohtuullisen kovaa mineraalia, jota käytetään muun muassa lasin valmistuksessa. Lisäksi tästä tehdään betonin lujite- ja sidosainetta. Elintarvikkeissa piidioksidin johdannaista käytetään vaahtoamisen vähentämiseen ja muun muassa hiivan poistamiseen oluen ja viinin valmistuksessa. Pikaruokaketjuissa ainesta käytetään muun muassa chilien valmistuksessa.

