Mainos

"Ihmiset mieluummin riskeeraavat lapsensa hengen kuin saavat tyttäreni kaltaisen lapsen" – perheenäiti raivostui rokotusten vastustajille

Internetin villissä viidakossa yksi suosituista salaliittoteorioista koskee epäilyä rokotteiden aiheuttamasta autismista. Autistisen lapsen äidin mielestä teorian kannattaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että lapsen henki ollaan valmiita riskeeraamaan kehityshäiriön pelossa.

Ashley Kwiecinskin tyttärellä todettiin kolmivuotiaana autismikirjon häiriö. Diagnoosi sai kahden lapsen äidin ajattelemaan rokotteiden ja autismin joidenkin olettamaa yhteyttä uudelta kannalta. 

– Minun kaltaiselleni autistilapsen äidille rokotteiden ottamatta jättäminen autismin pelossa tarkoittaa käytännössä sitä, että ihmiset mieluummin riskeeraavat lapsensa hengen kuin saavat tyttäreni kaltaisen lapsen, Ashley kirjoittaa Scary Mommy -sivustolla.

Hänen tyttäressään ei ole mitään vikaan. Lapsi on ainutlaatuinen sekä ihmeellinen ihminen ja, mikä tärkeintä, rokotusten ansiosta terve.

Ashley ei usko, että rokottaminen on syynä hänen lapsensa diagnoosiin. Ennemmin syy on perintötekijöissä.

Rokotekeskustelu vahvistaa leimaa

Ashley huomauttaa, että autismikirjon häiriöiden lisääntyminen ei välttämättä tarkoita niinkään niiden määrän kasvamista kuin diagnostiikan paranemista. Lisäksi tietoisuus autismista on lisääntynyt ja kehityshäiriöön liittyvä kielteinen leima menettänyt väriään. Tämän vuoksi vanhemmat myös uskaltavat hakea diagnooseja aiempaa hanakammin.

Autistisen lapsen äiti toteaakin, että rokotevastaisuus autismikirjon häiriöiden pelossa on takapakki myönteiselle asennemuutokselle. Se antaa ymmärtää, että autismidiagnoosi olisi jollain tapaa vaarallisempi kuin taudit, joilta rokotusten on tarkoitus suojata.

– Autismikirjon häiriöiden mieltäminen hoitoa ja hävittämistä vaativiksi sairauksiksi kohtelee autistilapsia vähempiarvoisina kuin neurotyypillisiä ikätovereitaan, kirjoittaa Ashley.

Autismin ehkäiseminen vie myös osaltaan valokeilaa pois keskustelusta autismikirjon häiriöiden hoidosta ja autistien tukemisesta. Kehityshäiriön kanssa elävällä lapsella pitäisi olla sama mahdollisuus kasvaa aikuisiksi, joilla on yhtäläiset mahdollisuudet koulutukseen ja uraan kuin neurotyypillisillä ihmisillä.

Pelkoa ennemmin ymmärrystä

Toki autismikirjon häiriöt tuovat arkeen omat vaikeutensa, ja osa kehityshäiriöistä on toisia vakavampia. Kukaan vanhempi tuskin haluaa nähdä lapsensa kamppailevan elämässään, mutta autismikirjon häiriöiden näkeminen ihmistä heikentävänä elementtinä jättää huomiotta ihmismielien moninaisuuden.

– Autismiyhteisössä sanotaan, että kun tapaa yhden autistisen ihmisen, tapaa yhden autistisen ihmisen. Jokaisella autismikirjon häiriötä sairastavalla on omat vahvuutensa, näkökulmansa, hankaluutensa ja tarpeensa, Ashley kirjoittaa.

Mitä enemmän hän on nähnyt arkea autistilapsen kanssa, sitä vähemmän hän näkee diagnoosin parantamista vaativana sairautena. Ashleyn tytärtä ei tarvitse korjata, sillä hänessä ei ole mitään vikaa. Parantamisen sijaan tytär vaatii ymmärrystä.

Lähde: Scary Mommy 

***

1:17

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.