Ihminen on pääsemässä tänään lähemmäksi Aurinkoa kuin koskaan ennen – Nasan luotaimella todellinen lähiohitus kosmisessa mittakaavassa

Nasan luotaimen odotetaan tekevän tänään uuden ennätyksen, kun se pääsee lähimmäs Aurinkoa kuin yksikään ihmisen tekemä laite aiemmin.

Ihmisen halu päästä Auringon luokse on tuttua jo antiikin tarinoista. Moni on kuullut tarinan Ikaroksesta, jolle kävi surkeasti hänen lennettyä liian lähelle Aurinkoa.

Aurinko sulatti vahan, jolla Ikaros oli kiinnittänyt sulkansa ja hän putosi mereen. Varoittavat tarinat eivät ole kuitenkaan estäneet ihmiskuntaa tavoittelemasta tuota mystisenäkin pidettyä elämän lähdettämme.

Nasan Parker Solar Probe -luotain on tekemässä tänään uutta ennätystä. Luotaimesta tulee lähimmäksi koskaan Aurinkoa päässyt ihmisen tekemä esine.

0:35
Videolla esittely  Parker Solar Proben tehtävästä.

Itse asiassa luotain rikkoo ennätyksen, joka on jo entuudestaan sen hallussa, kertoo Digitaltrends-sivusto.

Luotain saapuu Auringosta 13,5 miljoonan kilometrin etäisyydelle kulkiessaan samalla huimaa 466 000 kilometrin tuntivauhtia. Kyseessä on todellinen lähiohitus kosmisessa mittakaavassa.

Parker Solar Probe laukaistiin kiertämään Aurinkoa vuonna 2018 ja jokaisella kierroksella se on lähestynyt sitä. Luotain teki hiljattain lähiohituksen Venuksesta, jonka painovoimaa hyödyntämällä se onnistui sinkoamaan itsensä yli viisi miljoonaa kilometriä lähemmäksi Aurinkoa kuin aiemmalla ennätyksellään.

Tutkijat aikovat nyt tutkia aurinkotuulta aitiopaikalta. Luotain kerää samalla tietoja Auringon aktiivisuudesta ymmärtääkseen auringon uloimman kaasukehän, koronan toimintaa. Luvassa saattaakin olla ennennäkemättömiä lähikuvia Auringon koronasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja