Mainos

Ihmefirma Intiasta: Lukuisia työntekijöitä, ei yhtään työpaikkaa

Intiassa moni turvautuu vilppiin työnhaussa. Tämän sai huomata muun muassa erään intialaisen it-yrityksen johto, joka hämmentyi käydessään läpi työhakemuspinoa: kolmisenkymmentä hakijaa mainitsi ansioluettelossaan tehneensä työtä samalle tuntemattomalle firmalle.

Asia vaivasi siinä määrin, että johto kääntyi työnhakijoiden taustatietoja tarkistavien ammattilaisten puoleen. Etsivätyön tulokset yllättivät.

Ansioluetteloissa mainittu "työnantaja" oli nuhruisessa huoneessa istuva mies, joka korvausta vastaan vastaili puhelimeen ja leikki tekaistun it-yrityksen henkilöstöjohtajaa. Työnantajille hän kehitti tarinoita siitä, mitä työnhakijat olivat firmassa tehneet.

Työtä epätoivoisesti etsivät intialaiset turvautuvat mitä mielikuvituksellisempiin konsteihin yhä kovenevilla työmarkkinoilla. Talouskasvu on Intiassa matalimmillaan vuosikymmeneen, ja etenkin yksityisen sektorin työpaikat ovat kiven alla.

Tietojen tarkistamiseen erikoistunut AuthBridge-yritys on tarkistanut tuhansia työhakemuksia. Yrityksen oman selvityksen mukaan lähes joka viides hakija oli väärentänyt ainakin joitakin tietoja ansioluetteloonsa vuosina 2012-13.

Joka toinen oli liittänyt hakemukseensa jossain määrin kaunisteltuja koulutustietoja.


Ulkomaisten yritysten toiveet taustalla


Vielä ennen vuosituhannen vaihdetta vastaavista taustojen tarkistuksista oltiin tuskin Intiassa kuultukaan. Intiaan toimintojaan siirtäneet ulkomaiset yritykset alkoivat kuitenkin kaivata vakuuksia työnhakijoiden luotettavuudesta. Kysyntää palveluille lisäsi myös kova kilpailu ja sen myötä iso työntekijöiden vaihtuvuus.

It-alan yrityksessä henkilöstöpäällikkönä toimiva M. Aswathi tavallaan ymmärtää vilppiin turvautuvia.

– Hakijat tietävät, että muutama vuosi lisää kokemusta tai todistus huippuoppilaitoksesta helpottaisi huomattavasti työn tai paremman palkan saannissa.

Cv:tään kaunistelleita on enemmän alempia tehtäviä hakevissa, mutta ilmiö tunnetaan Aswathin mukaan myös kilpailussa johtotehtävistä.

Petkuttajien kiinni saaminen on käynyt entistä vaikeammaksi, mikä on avannut markkinoita uusille etsivätyötä tekeville yrityksille. He esimerkiksi lähettävät edustajiaan tapaamaan suositusten antajia.

Nuuskijayrityksistä yksi on Rezource, joka on koonnut listan 1500 intialaisyrityksestä. Niitä ei oikeasti ole, mutta ne antavat rahasta hakijoille työtodistuksia. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.