Mainos

Ihanat käsityöt ovat palanneet

Kirjontaa, ristipistoja, brodeerauksia ja pitsejä. Langoilla ja koristeilla tehdään trendikkäitä käsitöitä sisustuksen kruunuksi. Aina ei kaikkea tarvitse tehdä itse, vaan tunnelman saa rakennettua myös valmiista tuotteista.

Toisilla käsityöt syntyvät kuin itsestään, kun taas toisilla muistoissa kaihertavat koulussa vuodatetut hikipisarat pannulappua tai lapasia tehdessä. Käsityöpeukalon ”virittäminen” kannattaa aloittaa tutustumalla oman liinavaatekaapin kätköihin. Mielikuvitus yhdistää vanhaa, uusvanhaa ja kierrätettyä.

Kuvan Nelli-Norsu valmistuu tarvikepakkauksen avulla, joka sisältää kaavat, materiaalit sekä valmistusohjeet. Lisätietoja löytyy osoitteesta RitaRilla.fi.

Virkattua nostalgiaa

Virkkaaminen on kokenut uuden tulemisen. Ensin muutama ketjusilmukka, ja pian valmiina on pitsiliina tai kaunis koriste pyyhkeen reunaan.

Käsityöt ovat monelle keino rentoutua. Lankakerä ja koukku sujahtavat kätevästi mukaan mökille, uimarannalle, junaan tai bussiin, eikä mukaan tarvita välttämättä käsityönopettajaa. Aloittelijalle on tarjolla helpompia ohjeita, neuvoja ja vinkkejä.

Käsityöt antavat mahdollisuuden toteuttaa itseään ja luovuuttaan.Valmiin pitsin voi laittaa esille kehyksiin tai juhlavan tarjottimen alustaksi. Myös tärkkääminen tuo uusia käyttömahdollisuuksia. Pitsikukkia löytyy painettuina kuvioina astioissa ja tekstiileissä.

Uudet kuidut tuovat vaihtelua tekemiseen. Lankakauppaan poiketessa kannattaa kysellä esimerkiksi maito-, bambu-, soija- tai maissilankaa. Myös virkkuukoukkuja valmistetaan bambusta. Yhdistelemällä virkattuja lappuja on helppo koota vaikka keinutuolin matto.

Taidokkaat kirjailut

Kirjonta on vanha ja arvostettu käsityötaito, joka vaatii sorminäppäryyttä ja aikaa. Esimerkkejä kirjonnan harrastamisesta löytyy muun muassa Egyptistä ja Kiinasta. Myös Perussa on kirjottu taitavasti villalangalla. Näyttävästi valmistetut vaatteet ja muut tekstiilit ovat olleet myös korkean aseman merkkejä eri kulttuureissa.

Kanavatyö on ehkä monelle tuttu taidonnäyte lapsuudenkodin tai mummolan seinältä. Aihemallit ovat laajentuneet uusien sukupolvien mukana, ja tarjolla on trendikkäitä teemoja lapsille ja aikuisille. Alkuun pääsee helpommallakin työllä, kun hankkii paketin, jossa on mukana tarvikkeet ohjeineen.

Taidetta tilkuilla

Tilkkutyöt ovat olleet kätevä tapa laittaa ylijäämäpalat uusiokäyttöön. Visuaalinen silmä kaipaa aina uusia kankaita, kuvioita ja teemoja. Kangaskauppojen lisäksi kirpparit ovat käsityöharrastajan aarreaittoja. Tilkuista valmistuu näyttäviä töitä, ja lajilla on innokas harrastajajoukko.

Suosittuja tuotteita ovat seinätekstiilit, tyynyt, peitot, pannumyssyt ja patalaput. Käsityöt sopivat oman kodin lisäksi lahjaksi tai tuliaisiksi uuteen kotiin.

Koru kattauksen kruunuksi

Korut viimeistelevät asukokonaisuuden, mutta niitä voi käyttää myös sisustuksessa. Koristeita ja paljetteja voi kiinnittää tyynyihin ja verhoihin. Nauhaan pujotetut helmet sopivat myös servettirenkaiksi juhlakattaukseen.

Arvokorut täytyy säilyttää huolellisesti asianmukaisissa rasioissa. Arkisemmat riipukset sopivat koristeeksi lipaston päälle, kehyksiin ja koukkuihin. Koruharrastajat käyttävät runsaasti aikaa värien valintaan ja sommitteluun. Materiaaliksi sopivat myös puu, simpukat ja huopa.

Paloja somisteeksi

Aina ei käsitöiden tekemiseen tarvita lankoja ja puikkoja. Itseään voi toteuttaa myös moderneilla käsitöillä, joista kenties tulee tulevaisuuden klassikoita. Voravan-koristeiden ideana on rakentaa omannäköinen sommitelma tiloihin. Sekoitekumista valmistettuja moduleita voi yhdistellä vapaasti toisiinsa. Pala on ultrakevyt, joten se on helppo kiinnittää esimerkiksi pienillä nauloilla tai erikoisteipillä.

Moduleista voi kasata sisä- ja ulkotiloihin seinäkoristeita, näkösuojia tai vaikkapa mattoja. Tuote sopii myös kosteisiin tiloihin, kuten suihkuseinään, peiliin tai kaakeliin. Voravan-sisustuskoristeelle on myönnetty iF Product Design Award 2009 -palkinto.

Villa taipuu moneen käyttöön

Villan käsittelyllä on takanaan pitkä historia. Ideoinnin tuloksena tuotteet ovat löytäneet paikkansa myös sisustuksessa. Villa taipuu huovuttamalla pehmeiksi koristeiksi.

Sirkka Kannusmäen huopainen kukkakauppa on syntynyt rakkaudesta kauneuteen ja käsillä tekemiseen. Kukista on myös valmistettu juhlava kimppu morsiamelle ja viehe sulhasen takkiin. Helppohoitoiset huopakasvit eivät lakastu. Ne kukoistavat ilman kastelua ja valoa.

Käsityöharrastuksen parista ovat monet löytäneet tekemisen iloa ja uusia ystäviä. Sateinenkin kesäpäivä hurahtaa hetkessä, kun tiedossa on mielenkiintoista tekemistä.

Teksti: Marianne Nygård / Mediafocus

Kuvat: RitaRilla, Greengate, Somanet/Voravan, Sirkka Kannusmäki (Kuvaaja:M-Visual Mikko Sederholm), Ikea, Jotex, Ateljé Margaretha, Hobby Hall

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.